Zorana Mihajlović
Srbija

CarGo podneo krivičnu prijavu protiv Zorane Mihajlović

Izvor: 
Beta Uto, 27/08/2019 - 17:58Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, zbog sumnje da je učinila krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela u oblasti prevoza putnika.

 

"Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, podnetoj Odeljenju za organizovani kriminal u Ustaničkoj, Mihajlović je zarad ličnih interesa organizovala grupu koja koja je dovela do zatvaranja tržišta prevoza putnika putničkim vozilima i onemogućila ulazak potencijalnih konkurenata, što je na kraju dovelo do krivičnog dela – zaključivanja restriktivnog sporazuma", saopšio je CarGo.
 
U saopštenju se navodi da su "grupu organizovanu u kartel" činili predstavnici tri taksi udruženja - predstavnik Saveza taksi udruženja Srbije Satus Aleksandar Bjelić, predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Saša Knežević i zastupnik Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Beograd Vlado Bulatović.
 
Guberinić je istakao i da su izmene Zakona o prevozu putnika donete po hitnom postupku, bez javne rasprave jer po mišljenju ministarke Mihajlović ona nije bila neophodna jer su "sve zainteresovane strane učestvovale".
 
"Ovo je krivično delo za koje smo podneli i dokaze. Vrlo je jasno da je Ministarstvo zajedno sa Udruženjem taksista predano i temeljno radilo samo na pronalasku najboljeg rešenja koje bi imalo za cilj eliminaciju tržišne konkurencije i onemogućavanje njenog razvoja", navedeno je u krivičnoj prijavi.
 
Guberinić je pozvao tužilaštvo da reaguje i pred nadležnim sudom pokrene krivični postupak protiv prijavljene, kao i da zahteva najstrožu moguću kaznu. Ukazano je i da se za ovo krivično delo može izreći kazna zatvora od tri i više godine.
 
Kako je navedeno u prijavi, pripadnici tri taksi udruženja su pre donošenja izmena zakona protestovali i tražili hitno gašenje aplikacije CarGo, uz pretnju da će radikalizovati proteste, nakon čega su postali deo grupe za donošenje izmena zakona i deo Kordinacionog tela koje je pratilo primene tih propisa.
 
U saopštenju se podseća i da je ovo druga krivična prijava koju kompanija CarGo podnosi protiv ministarke Zorane Mihajlović. Prva je podneta u martu ove godine zbog sumnje da je ministarka zloupotrebila službeni položaj tako što je van svojih ovlašćenja izdala nalog da se oduzimaju vozila saradnicima privrednog društva CarGo i licima koja sarađuju sa njima.MarketingNajnovije vesti