Policijski čas Pančevo
Srbija

Čeka se konačna odluka o policijskom času za prvomajske praznike

Izvor: 
Novosti Uto, 28/04/2020 - 08:21
Policijski čas za prvomajske praznike, u trajanju od 83 sata, mogao bi biti skraćen, a konačna odluka o tome trebalo bi da bude doneta danas, nakon dodatnih konsultacija Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona.
 
Jedan od mogućih scenarija je da se, ipak, uvede zabrana kretanja kao i prethodnog vikenda, odnosno od petka u 18 časova do ponedeljka u  5 časova ujutru, s tim što bi u tom slučaju 1. maja bio zabranjen pristup svim izletištima i većim otvorenim prostorima. U tom slučaju policijski čas bi trajao 59 sati.
 
To će biti i jedna od tema današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covida-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica ove zaraze po privredu, a koji će se održati u 8 časova.
 
Lekari su protiv toga da se skraćuje trajanje policijskog časa za prvomajske praznike, uz upozorenje da bi to moglo da dovede do pogoršanja epidemiološke situacije, i zalažu se za postepeno ublažavanje donetih mera.
 
"Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima i iskustvima drugih zemalja. Zato, kakva god bila odluka državnog vrha o dužini policijskog časa za vikend, apelujem da se strpimo još malo i da se ponašamo kao i prethodnih dana, jer je izvesno da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka", poručila je u ponedeljak epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.
 
Trenutno je na snazi odluka o zabrani kretanja od četvrtka, 30. aprila, od 18 časova, do ponedeljka, 4. maja do pet časova, a kako sada stvari stoje, to bi trebalo da bude i poslednji toliko dug policijski čas zbog pandemije, jer se od naredne nedelje očekuje povratak mnogih na posao, početak rada vrtića i kafića, uz obavezno poštovanje fizičke distance od dva metra.
 
Od ponedeljka su na snazi delimično ublažene mere, pošto su počele da rade pijace u zatvorenom prostoru, kladionice, frizerski i saloni lepote, teretane i fitnes centri. 
 
Takođe, građani stariji od 65 godina od ponedeljka mogu u šetnju svakog dana, i to sat, umesto dosadašnjih 30 minuta, u periodu između 18 i 1 čas, a najviše 600 metara od svojih kuća.
 
 MarketingNajnovije vesti