Čekić sud Foto: pixabay
Srbija

Čeka se odgovor sudije zašto nije zakazano ročište Belivuku

Izvor: 
Tanjug Sre, 12/01/2022 - 11:29Dva meseca nakon što je pravosnažno potvrđena optužnica protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, njima još nije zakazano pripremno ročište pred suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu, jer je predsednica sudskog veća još na bolovanju.

Sud je 9. novembra saopštio da je optužnica protiv Belivukove i Miljkovićeve grupe stupila na pravnu snagu, od kada je počeo da teče zakonski rok od 30 dana za zakazivanje pripremnog ročišta u ovom pritvorskom predmetu.

Kako ročište nije zakazano u zakonskom roku, predsednik suda se u decembru obratio postupajućem predsedniku veća u vezi sa nezakazivanjem pripremnog ročišta, a nedavno je ponovo zatražio od sudije, predsednice veća, da se izjasni o razlozima nezakazivanja ročišta, kažu za Tanjug u sudu i dodaju da se čeka njen odgovor.

Nakon što se zakaže pripremno ročište, na optuženičkoj klupi naći će se ukupno 30 pripadnika ove grupe koju predvode Belivuk i Miljković, a koji su uhapšeni u februaru prošle godine.

Optužnicom se ova grupa tereti za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno drzanje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva. Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Pored Belivuka i Miljkovića ova optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Đurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Đordevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, trojica nisu u pritoru. To su Bojan Hrvatin, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Đordević.

Hrvatin je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Đorđević su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe "Principi".

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet...

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije "Skaj".

Nedavno je pokrenuta istraga i za ubistvo Nikole Mitića, koja se još vodi protiv Senada Rešovića.

On se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Mitića zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe.

Rešović je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

Nedavno je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivnaovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potiče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.
MarketingNajnovije vesti