Foto: MUP Srbije
Srbija

Cene kvadrata rastu: Koliko je moguće "spustiti" cenu iz oglasa

Izvor: 
Euronews Srbija Sre, 11/08/2021 - 15:03Bez obzira na to što je letnji period nekada značio zatišje na tržištu nekretnina, najviše u pogledu rasta cena, to za ovu sezonu ne važi. U drugom kvartalu prosečne oglašavane cene stanova u starogradnji u svim većim gradovima u Srbiji, kao i u skoro svim centralnim beogradskim opštinama su rasle. U prestonici je, u zavisnosti od lokacije, prošlog meseca zabeležen skok od jedan do tri odsto.

Prosečna cena novogradnje u oglasima, u Beogradu, iznosi 2.921 evra po kvadratnom metru, iako se u proseku kvadrat u prestonici proda za 2.626 evra, pokazuju podaci sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs i Republičkog geodetskog zavoda.

To znači da se u beogradskim opštinama novogradnja prodaje u proseku za oko 10 odsto nižu cenu od one koja stoji u oglasima. Kako izvestitori navode, najveći broj kupaca novogradnje odlučuje se da kupi stan u početnoj, takozvanoj sivoj fazi izgradnje, jer na taj način dobija značajno povoljniju cenu, ali i mogućnost da utiče na pojedine elemente u kreiranju svog doma.

"Ako posmatramo pojedinačne opštine, vidimo da je najviša cena stanova u novogradnji na opštini Savski venac gde je prosečna prodajna cena 3.033 evra, dok je na Starom gradu 2.626 evra. Zanimljivo je da je Novi Beograd sa prosečnom prodajnom cenom novogradnje od 2.205 evra u poslednjih meseci prestigao Vračar gde je prosečan kvadrat 2.188 evra, najviše zahvaljujući velikim stambeno-poslovnim kompeksima koji su izgrađeni na Novom Beogradu. Ako gledamo centralne gradske opštine glavnog grada, u opštinama Rakovica i Čukarica ćemo za kvadrat novoizgrađenog stana platiti najmanje", kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa portala 4zida.rs.

Cene u oglasima do 20 odsto više od prodajnih

Za stanove u staroj gradnji vlasnici u Beogradu u proseku traže 1.798 evra, u Novom Sadu 1.526, a u Nišu 987 evra. Kvadrat u Kragujevcu nude za oko 840, a u Subotici 760 evra. Sagovornica Euronews Srbija napominje da vlasnici u proseku u oglasima traže od 15 do 20 odsto više, nego što na kraju dobiju za nekretninu koju prodaju.

"Vlasnici nekretnina su ponekad skloni da podižu cene koje postave u oglasima, čak i ako se na tržištu ne dešava rast cena. Osim želje da za svoju nekretninu dobiju više, ovo se ponekad dešava i kada se vlasnicima ne žuri da prodaju stan ili kuću", objašnjava Jasmina Gavrilov Dražić.

Ona napominje da se od učesnika na tržištu nekretnina često moglo čuti da govore o sezonalnosti na tržištu – pri čemu su proleće i jesen periodi kada su se dešavali najveći skokovi, kako u rastu cena nekretnina, tako i u broju realizovanih kupoprodajnih ugovora.

"Pojačana građevinska aktivnost, posebno kod izgradnje stambenih objekata, ali i pojava koronavirusa, ove i prethodne godine učinile su da se umanji sezonalnost na tržištu nekretnina, i da se rast cena i aktivnosti na tržištu dešava i tokom leta, u periodu kada je ranijih godina bila stagnacija", kaže Gavrilov Dražić.

Tokom juna 2021. godine u Srbiji je zaključen 14.121 ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, i ovo predstavlja povećanje od 16 odsto u odnosu na jun 2020. godine, a čak povećanje od 46,5 odsto u poređenju sa junom 2019. godine.

U Novom Sadu potražnja veća od ponude

U novosadskim agencijama za nekretnine kažu da cene u ovom gradu ovog leta obaraju sve rekorde.

"Potražnja je izuzetno velika, a na tržištu nema dovoljno stanova. Najviše se traže kompleksi u centru, u delu starog grada i na Grbavici. Kvadrat na tim lokacijama ne može da se nađe ispod 2.000 evra, a prosek je oko 2.300. Trenutno imamo situaciju da se tek čisti teren na jednom gradilištu i još nisu postavljeni ni temelji, a oko 60 odsto stanova je već prodato. Zato i ne očekujemo promenu cena na niže. Do kraja godine one mogu samo da rastu", smatra Ivan Radulović, menadžer prodaje u agenciji Solis.

Nešto povoljnije cene su u naselju Liman, gde se uglavnom nastanjuju porodice, a kvadrat je od 1.700 do 1.800 evra.  Najtraženije su ipak garsonjere i stanovi do 45 kvadrata.

"Mnogi ljudi kupuju deci koja dolaze da studiraju u Novom Sadu, a kupci ovih stanova su i mladi parovi. Stanovi male kvadrature se najlakše izdaju i njih kupuju i kao investiciju. Najpovoljnije cene su trenutno u Petrovaradinu i na Telepu, gde je kvadrat od 1.300 do 1.500 evra.  Tamo tek počinje masovnija izgradnja, ali prošle godine je cena kvadrata bila od 1.100 evra, a sada ide i do 1.500", navodi Radulović.

 
MarketingNajnovije vesti