Automobil Foto: pxhere
Srbija

Cene polovnjaka i dalje rastu, ali ipak manje nego u prethodnom periodu, potražnja za hibridima veća

Izvor: 
RTV Uto, 21/03/2023 - 11:32Prodaja novih putničkih vozila pala je za šest odsto za poslednjih godinu dana, dok su polovni automobili poskupeli za oko 25 odsto. Trgovci automobilima smatraju da će cene nastaviti da rastu i ove godine, ali ipak u znatno manjoj meri.

Polovna vozila mogla bi da poskupe do pet odsto ove godine, procenjuju na auto placevima. A veliki rast cena u poslednjoj godini objašnjavaju posledicama pokidanih lanaca snabdevanja tokom pandemijske krize, kao i aktuelnom geopolitičkom krizom i inflatornim udarima, što je sve uticalo i na pad proizvodnje novih automobila. Ipak, trgovci novim vozilima nemaju razloga za nezadovoljstvo, tvrdi Petar Veličković sa portala “Polovni automobili”.

Dodaje da domaće kupce najviše interesuje model, odnosno proizvođač, i cena, a manje uslovi finansiranja i vrsta pogonskog goriva. Raste i interesovanje za hibridna vozila. Veličković ukazuje i da će od sledeće godine polovni automobili koji se uvoze morati da imaju najmanje evro 5 standard, a od 2026. normu evro 6, na osnovu mera Vlade Srbije predviđenih "Programom za zaštitu vazduha od 2022. do 2030".

Kako kaže, poslednji podaci MUP-a pokazuju da je prosečna starost putničkih vozila u Srbiji 17,3 godine, što je na dnu evropske liste. Napominje i da zabrinjava i to što se prosek starosti automobila iz godine u godinu povećava, a podaci sa sajta “Polovni automobili” takav negativan trend potvrđuju jer je u prošloj godini čak 80 odsto prodatih vozila bilo starije od 10 godina.
MarketingNajnovije vesti