Ključ u ruci Foto: pexels
Srbija

Cene vikendica odletele "u nebo": Najskuplja prodata za 600.000 evra - gde se nalazi?

Izvor: 
Blic Sre, 16/02/2022 - 09:20Tokom pandemijske 2020. u Srbiji se na tržištu nekretnina pojavio novi fokus kupaca.

Interesovanje građana Srbije za vikendicama, kućama na selu i brvnarama je naglo poraslo, što se vrlo brzo preslikalo i na natprosečnu tražnju na samom tržištu.

U izveštaju Repubičkog geodetskog zavoda za novembar prošle godine, navodi se da je prometovano 105 vikendica, 20 odsto više nego u istom periodu 2019. Tražnja i dalje raste, trend popularnosti vikendica ne posustaje, a cene iz prošle godine, kažu upućeni, mogu samo da budu reper šta treba očekivati i ove prolećne i letnje sezone.

Prema podacima polugodišnjeg izveštaja RGZ, najskuplja vikendica je prodata na Kopaoniku za tačno 600.000 evra. Prema podacima jednog sajta za nekretnine, za vikendicu u Krčedinu od 60 kvadrata u blizini Dunava, tada je bilo potrebno izdvojiti 66.000 evra. Trosobna brvnara na Zlatiboru, površine 65 kvadrata, koštala je okruglo 100.000 evra, piše Blic.

Najtraženije su bile vikendice na Fruškoj gori, planinama, obalama reka...

Kada je reč o Fruškoj gori, vrlo popularne destinacije i danas su Stražilovo, nadomak Sremskih Karlovaca, zatim oblast Iriškog venca, Beočina, Vrdnika... Ništa manje po broju prodatih vikendica ne zaostaje ni dunavska oblast, duž Čortanovaca ili Beške.

Cene su na Fruškoj Gori skočile u poslednjih godinu dana za minimalno 50 odsto, negde i više. Gornje granice skoro da i nema. Noviji objekti se prodaju prosečno po ceni od 100.000 do 150.000 evra. Neka najniža cena je oko 15.000 do 20.000 evra. Takvih je ipak malo i mnogo su češće sledeće cene.

Na primer, kuća, doduše neopremljena, površine 60 kvadrata sa placem površine 1.000 može da se nađe po ceni od oko 70.000 evra.

Što se tiče planina, na prodaji se mogu naći i vikendice po ceni od 62.000 evra. Na Zlatiboru se brvnara, komplet opremljena, površine 65 kvadrata prodaje po ceni od 100.000 evra.

Oko vikendica se u protekle dve godine razvio čitav biznis. U nemalom broju slučajeva izdaju ih na dan, a cene u zavisnosti od lokacije i opremljenosti mogu biti i vrtoglavo visoke. Dnevni zakup oglašenih vikendica na izdavanje može da vas košta i do 300 evra, koliko vas izađe noć provedena u jednoj na Fruškoj gori, površine 150 kvadrata.

I montažne kuće u modi

U novije vreme sve su traženije i montažne kuće, te se ljudi odlučuju za kupovinu placa i gradnju.

Računica pokazuje da je montažnu kućicu za odmor moguće dobiti i za desetak hiljada evra.

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću od oko 250 evra po kvadratu do 500 evra i više, u zavisnosti od niza faktora. S jedne strane kupci imaju izbor tri tipa gradnje: Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) i ona košta između 190 i 250 evra po kvadratu.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača.
MarketingNajnovije vesti