Prazan novčanik Foto: pxfuel
Srbija

Centar za demokratiju: U Srbiji sve više siromašnih

Izvor: 
FoNet Sub, 19/02/2022 - 21:27Srbija je zemlja sa izrazitim ekonomskim i socijalnim nejednakostima, siromašnih je sve više, izdvajanja za socijalnu pomoć su sve manja, a naše stanovništvo je među najsiromašnijim u Evropi.

 

Na to je upozorila Fondacija Centar za demokratiju (FCD) povodom Svetskog dana socijalne pravde.

 

FCD je uputio poruku solidarnosti ugroženim pojedincima i grupama i pozvao državne institucije da omoguće dostojanstven život svim građanima Srbije, na šta se naša država i obavezala nizom međunarodnih dokumenata u oblasti socijalnih prava.

 
"Prema raspoloživim podacima, oko 450.000 ljudi, odnosno 6,9 odsto stanovnika, živi u apsolutnom siromaštvu, a u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti nalazi se oko dva miliona ili 29,8 odsto građana Srbije", navode u saopštenju.
 
Upozoravaju da su posebno zabrinjavajući podaci o siromaštvu najugroženijih društvenih grupa, stanovništva u ruralnim područjima, nezaposlenih i pripadnika romske populacije.
 
"Srbiji je preko potreban zakonski i strateški okvir koji će adekvatno odgovoriti na preteće siromaštvo i rastuće društvene nejednakosti, pre svega izmene Zakona o socijalnoj zaštiti i donošenje Strategije za iskorenjivanje siromaštva i Strategije socijalne zaštite", ističe FCD.
 
 MarketingNajnovije vesti