Foto: opština Alibunar
Srbija

Četiri krsta na sve četiri strane sveta štite od zla: Postavljeni letos na inicijativu meštana Alibunara

Izvor: 
Novosti Pon, 28/11/2022 - 20:13Iz kog god pravca da uđete u malo južnobanatsko mesto Alibunar, dobrodošlicu će vam poželeti impozantni krstovi od nerđajućeg čelika, koji predstavljaju raritet u našoj zemlji. 

Njih su meštani samoinicijativno letos postavili sa desne strane puta iz pravca Vršca, Pančeva, Seleuša i Lokava, kako bi blagosiljali i od zla zaštitili sve sugrađane i one koji tuda prolaze u tranzitu.

Četiri identična krsta napravljena su od poliranog prohroma i imaju garanciju 100 godina. Visoki su dva metra, a široki 135 centimetara. Postavljeni su na jedan i po metar visokim betonskim postamentima, koji imaju armirane temelje, budući da su izgrađeni na podvodnom tlu. Specifični su po tome što su im ivice i središnji deo peskareni. U Srbiji, kažu nam Alibunarčani, postoje još samo dva takva krsta.

- Naši krstovi specifični su i po tome što simbolizuju jedinstvo dva naroda, koja decenijama složno žive na ovim prostorima, Srba i Rumuna. Upravo je sveštenstvo i Srpske i Rumunske pravoslavne crkve zajednički odlučilo kako će oni izgledati, od kog materijala će biti napravljeni i u kom položaju treba da budu postavljeni - objašnjava nam Marćel Menger, član Opštinskog veća za obrazovanje i jedan od inicijatora ovog projekta.

Ideja za postavljanje ovih simbola hrišćanstva na ulazima u Alibunar odavno je postojala među meštanima, a realizaciju je ubrzalo nekoliko teških saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, koje su se u toku ove godine dogodile na tim putevima. Projekat je ostvaren uz veliku podršku lokalne samouprave, JKP "Univerzal" i Mesne zajednice Alibunar.

- Krstove smo postavili na sva četiri ulaza, da bi nas štitili od svih nedaća iz prošlosti i zala koja vrebaju u budućnosti - ističe Menger. - Ovih dana smo uredili i plato oko njih, kako bi svi vernici mogli da im priđu i da im se poklone, a turisti da se sa njima slikaju.

Oko krstova su urađene armirane betonske staze uz dodatak šuta, a u planu je da kada vreme bude dozvolilo, tu bude posađeno i cveće i zimzeleno drveće. Tek kada sve bude u potpunosti gotovo, uslediće čin osvećenja i zajednički moleban srpske i rumunske pravoslavne crkve.

Sami skupili milion dinara

Vrednost celokupnog projekta je 1,1 milion dinara, od čega su samo krstovi koštali 593.000. Opština Alibunar je o svom trošku uradila urbanističku studiju i pružila drugu pravnu, stručnu i logističku pomoć, dok su vernici donacijama skupili ostatak novca.

- Pokazali smo da bez obzira na veru i nacionalnu pripadnost, kada smo ujedinjeni možemo sve - ponosan je Menger.
MarketingNajnovije vesti