Čekić sud Foto: pixabay
Srbija

Četvorica bivših pripadnika DB-a proglašena krivim za ubistvo Slavka Ćuruvije

Izvor: 
021.rs/Tanjug Čet, 02/12/2021 - 15:50Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu proglasilo je krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbenosti (DB) za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije.

Četvorica šefova Državne bezbednosti (DB) osuđeni su danas u Specijalnom sudu zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora.

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović saopštila je na početku objave presude da su članovi tročlanog sudskog veća većinom glasova doneli odluku da se optuženi za ovo ubistvo "oglašavaju krivim" i nastavila čitanje izreke presude, nakon čega će objaviti kazne na koje ih osuđuje, a potom i obrazloženje.

Zbog podstrekavanja na ubistvo, krivim su proglašeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci ubistva krivim proglašeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Ovo je druga prvostepena presuda, a prvom, koja je ukinuta, bili su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. I na ovu presudu, kao prvostepenu, moguće je uložiti žalbu.

Marković nije privođen iz zatvora u Požarevcu "Zabela" po sopstvenoj želji da ne prisustvuje izricanju presude.

Izricanju presude prisustvuje predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine.

 
MarketingNajnovije vesti