Srbija

"Cilj novinara slobodno i odgovorno informisanje, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti"

Izvor: 
Beta Pet, 03/05/2019 - 09:47Udruženje novinara Srbije objavilo je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija proglas u kome zahteva da Vlada Srbije uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.

 

U proglasu, UNS zahteva da Vlada do kraja godine omogući izradu medijskih zakona proizašlih iz Strategije razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija) i da u njenom sprovođenju predloži zakone kojima će podsticati poštovanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i radna prava novinara i medijskih radnika. UNS u proglasu traži i da do promene medijskog zakonodavstva Vlada odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstvo kulture i informisanja jasno daju na znanje lokalnim samoupravama da neće tolerisati zloupotrebe u projektnom sufinansiranju medija.
 
Zatim se traži da organi na svim nivoima vlasti poštuju Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i odgovaraju na zahteve medija ne delići ih na podobne i nepodobne. Zahteva se da Vlada pruži podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo novinara Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.
 
UNS je pozvao da 3. maja u akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" od 11.55 do 12 sati u elektronskim medijima pročitaju ili prikažu na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima objave proglas.
 
Iz UNS-a navode da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po paljenju kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića, pretnjama zatvorom za novinare zbog kršenja pretpostavke nevinosti, pritiscima i koncentraciji vlasništva u medijima.
 
Kako su dodali, novinari će godinu pamtiti i po prvostepenoj presudi ubicama vlasnika i novinara "Evropljanina" i "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije koju su čekali dve decenije i brzom podizanju optužnice protiv predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće Milana Jovanovića. Podsećaju i da na Svetski dan slobode medija vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, 20. dan štrajkuje glađu jer Upravni sud u Novom Sadu četiri godine odugovlači spor po njenoj tužbi što ima lokalnu, a mora da plaća regionalnu frekvenciju.
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozvali su novinare da se danas pridruže akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.
 
"Uloga i cilj novinara mora biti slobodno i odgovorno informisanje i doprinos kritičkom javnom dijalogu u društvu, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti i političkih i ekonomskih moćnika", ističe se u proglasu dva novinarska udruženja i sindikata Nezavisnost.
 
Navodi se i da vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politike medija.
 
"Vlast je najodgovornija za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija", ističu u proglasu.
 
Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90. mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, navedeno je u saopštenju.
 
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije čestitalo je Svetski dan slobode medija, 3. maj, navodeći da je "neophodno zajedničko zalaganje i borba svih relevantnih institucija i pojedinaca za to osnovno pravo". Iz ministarstva navode da sloboda medija, kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja, predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje ostaje neotudjivo i ključno za razvoj demokratije.
 
"Važno je neprekidno isticati vrednosti osnovnih principa slobode medija, jer medijski radnici izveštavaju o svim pojavama i dešavanjima u društvu zbog čega je njihova uloga od velikog značaja. Novinarstvo je prvenstveno lojalno gradjanima, a novinari su obavezni da govore istinu i da pruže stanovništvu pouzdane i proverene informacije", navodi se u saopštenju ministarstva.
 
Kako se dodaje, ministarstvo najoštrije osuđuje sve pretnje, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika i smatra nedopustivim zastrašivanje predstavnika medija i njihovih porodica zbog činjenice da obavljaju svoj posao. Ističe se i da je potrebno odati posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu.
 
"Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se potvrdi snažna posvećenost Republike Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u cilju unapređenja slobode izražavanja i medija", naveli su iz ministarstva.
 
Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je obaveza države da zaposlenima u medijima obezbedi uslove za nesmetano bavljenje novinarskom profesijom i pozivao sve učesnike u javnom životu da se uzdrže od pritisaka i uticaja na rad medija.
 
"Slobodni mediji i slobodna medijska reč temelj su demokratije i osnova jakih institucija. Demokratsko društvo nezamislivo je bez slobodnih i odgovornih medija, a ostvarena ljudska i manjinska prava nemoguća bez ispunjavanja prava gradjana na informisanje", naveo je Pašalić.
 
On je naveo i da godinama i decenijama urušavan materijalni položaj novinara, obeležen nepovoljnim ugovorima, neredovnim i malim platama, dodatno je oslabljen serijom čestih napada na medije. "Govor mržnje, kojem gotovo svakodnevno svedočimo, doprinosi stvaranju takve društvene atmosfere koja lako eskalira u direktne fizičke napade na novinare", upozorio je zaštitnik građana.
 
Jedinstvena evidencija i preciznije definisanje pojmova koji se odnose na napade i pritiske na novinare u značajnoj meri doprinele bi poboljšavanju njihovog položaja, ocenio je zaštitnik građana.
 
Kako je dodao, kroz seriju sastanaka sa predstavnicima medija i medijskih udruženja, inicirao je da se po ugledu na platformu Saveta Evrope, u Srbiji uspostavi medijska platforma koja bi registrovala sve napade na novinare i obezbedila tačnu evidenciju, precizno praćenje napada na novinare, kao i reagovanje nadležnih državnih organa.MarketingNajnovije vesti