Toalet Ilustracija
Srbija

CINS: Propali toaleti u osnovnim školama nisu prioritet za državu

Izvor: 
CINS Sub, 24/04/2021 - 12:15Istraživanje CINS pokazuje da uoči i tokom pandemije korone higijena u školama nije bila prioritet Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje kada je u pitanju obnova škola, kao i da su od 2018. do 2020. od te dve institucije 182 puta tražena sredstva za obnovu, izgradnju ili adaptaciju školskih toaleta, a da je odobreno 20 projekata.

 

Čučavci, loša higijena, neprijatni mirisi s vremena na vreme i neispravni vodokotlići - ovako jedan roditelj učenika OŠ Vuk Karadžić u Crvenki, kod Vrbasa, opisuje stanje školskog toaleta. U tu školu ide oko 850 učenika.
 
"Apsolutno sve treba menjati još juče", dodaje roditelj koji je želeo da ostane anoniman.
 
Da je neophodna rekonstrukcija ovog toaleta ranije je za CINS objasnila doktorka Jelena Zelić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor:
 
"Nema vrata, cevi su zarđale, čučavci su u pitanju. Čučavac jeste higijenski oblik toaleta, ali ovaj je zarđao, propao. Može tu da se sipa dezinfekciono sredstvo do besvesti, ali na kraju nešto ni nema smisla". Iako Zelić nije rekla o kojoj se školi radi, CINS je otkrio da je u pitanju Vuk Karadžić u Crvenki.
 
Škole se za obnovu pre svega prijavljuju na konkurse kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a za manje projekte, poput farbanja i zamene rasvete, sredstva može da obezbedi i lokalna samouprava. Škole na teritoriji Vojvodine novac mogu da traže i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice. U 2018. i 2019. godini Pokrajina je za školske projekte imala godišnji budžet između 186 i 204 miliona dinara, nakon čega sledi Ministarstvo sa oko 90 miliona dinara.
 
Istraživanje koje je CINS danas objavio na svom portalu ukazuje i na to da je Pokrajina u tom periodu u ove projekte uložila 8,4 odsto ukupno dodeljenog novca, a Ministarstvo 3,3 odsto.
 
Navode i primer škole iz Crvenke koja je tri puta u tom periodu odbijena na konkursima sa zahtevom vrednim 10,6 miliona dinara za rekonstrukciju toaleta, a za CINS su iz Ministarstva ranije rekli da ta svota "daleko prevazilazi sredstva koja se mogu dodeliti samo jednoj školi".
 
"Međutim, istraživanje CINS pokazuje da je Ministarstvo u poslednje tri godine više od ovog iznosa dodelilo za četiri škole: u dve za zamenu stolarije (u jednoj se stavljala i fasada), u jednoj za salu za fizičko u izdvojenom odeljenju i jednoj za rekonstrukciju sportskog terena", piše CINS.
 
Navode i da u Ministarstva prosvete nisu pristali na intervju niti su odgovorili na pitanja CINS, dok su iz Pokrajinskog sekretarijata dobili objašnjenje da postoji više kriterijuma za ocenu prijava (za dodelu novca na konkursima), kao i da nema ograničenja u iznosu koji škola može da traži i dobije.
 
"Sanitarni čvorovi su jedan od prioriteta, ali to su i sanacije krovova koji prokišnjavaju, rekonstrukcija instalacija, oštećene stolarije, oštećenih pristupnih puteva i sportskih terena, sanacija fasada koje se urušavaju", rečeno je za CINS u Pokrajinskom sekretarijatu.
 
Celo istraživanje možete da čitate na OVOM linku.
 MarketingNajnovije vesti