Srbija

Član Saveta za zaštitu potrošača u EPS-u podneo ostavku jer je za poskupljenje električne energije saznao iz medija

Izvor: 
Politika Sub, 09/11/2019 - 15:15

Jovan Jovanović, član Saveta za zaštitu potrošača u "Elektroprivredi Srbije", podneo je ostavku na to mesto jer je za decembarsko poskupljenje električne energije od 3,9 odsto saznao iz medija, budući da je ova odluka doneta bez mišljenja saveta u kojem sedi.
 
Savet nije bio upoznat ni sa planom za povećanje cene električne energije, a kao razlog za poskupljenje navedeno je da cena nije povećavana već dve godine. Kao da postoji bojazan od zastarevanja cene. Uostalom, ni to nije tačno, jer je uvođenjem akcize struja poskupela za 7,5 odsto, a u avgustu je uvedena i naknada za unapređenje energetske efikasnosti po svakom kilovatu struje, što građani već uveliko plaćaju", kaže Jovanović za "Politiku"
 
U obrazloženju ostavke navodi i da je neprihvatljivo upoređivanje cene električne energije sa cenama u zemljama Evropske unije bez istovremenog upoređivanja zarada, jer prema poslednjem istraživanju Evrostata, u odnosu na kupovnu moć, potrošači u Srbiji plaćaju električnu energiju isto kao potrošači u Francuskoj, a više u odnosu na Finsku i Švedsku.
 
"Zbog svega navedenog podnosim neopozivu ostavku na članstvo u savetu jer ne dozvoljavam zloupotrebu svog imena u telima koja imaju veliku odgovornost, a u suštini postoje samo na papiru", navodi se u ostavci upućenoj v.d. direktora EPS-a Miloradu Grčiću.
 
Vešću da struja poskupljuje za 3,9 odsto od decembra, kad je potrošnja najveća zbog grejne sezone, slava i Nove godine, nije bio iznenađen samo sada već bivši član saveta, već je novost iznenadila i domaćinstva u Srbiji, budući da je ministar finansija Siniša Mali još od maja ove godine uporno ubeđivao građane da ne treba da brinu zbog povećanja cene struje.
 
"Poskupljenje struje je bila tema s MMF-om, ali jasno smo stavili do znanja da o tome ne razgovaramo, niti ima potrebe, tako da je MMF to prihvatio", rekao je Mali u maju.
 
Šta se to promenilo od maja do novembra, tim pre što je EPS u međuvremenu potvrdio "Politici" da i s minimalnom cenom struje ima odlične rezultate? Kako beogradski list nezvanično saznaje, cenu struje su ovog puta pogurali zeleni kilovati i to zbog otvaranja vetroparkova po Srbiji i povećanja kapaciteta. Kako bi EPS zahvalio domaćim investitorima koji su u gradnji vetroparkova videli unosan biznis pa ih naveliko da grade i isporučuju zelenu energiju, ovo javno preduzeće ima obavezu da im samo za ovu godinu po tom osnovu plati osam milijardi dinara.
 
Naredne godine duplo više - 16 milijardi, a pritom se ne dopušta povećanje fid-in tarifa, odnosno podsticaja za ovu zelenu energiju, koju inače plaćaju svi građani Srbije putem računa za struju.
 
Većina zemalja EU odavno je ukinula ove podsticaje za zelenu energiju.MarketingNajnovije vesti