rem
Srbija

Članica Saveta REM-a: Obustaviti dalje emitovanje spota SNS-a

Izvor: 
UNS Sub, 30/05/2020 - 19:22

Obustava daljeg emitovanja predizbornog spota Srpske napredne stranke, u kojem je predsednik sa maloletnim detetom, dovoljna je i primerena, izjavila je članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Višnja Aranđelović, podsećajući da je pravilnikom tog regulatora zabranjeno korišćenje dece u političke svrhe.

Višnja Aranđelović je za Udruženje novinara Srbije rekla da je Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga jasan i da je prema njemu zabranjeno korišćenje dece u političke svrhe, bez obzira na to da li postoji saglasnost roditelja.

"Od momenta kada je SNS listu nazvao ‘Aleksandar Vučić - Za našu decu' službe za monitoring REM-a sa posebnom pažnjom posmatraju njihovu kampanju. Očekujem da će se ovo pitanje naći pred nama u nedelji koja sledi", kaže ona.

Ističe da brzina reagovanja REM-a ne zavisi jedino od rada službe, već i da su pojedini članovi Saveta zahtevali da materijal za sednicu dobijaju tri dana ranije, što njih kako se sada ispostavlja, kaže, usporava.

"Videćemo šta će reći izveštaj službe. Čini mi se da su ovaj spot emitovale sve televizije čiji rad prati REM u predizbornoj kampanji. Smatram da je obustava daljeg emitovanja spota sasvim dovoljna i primerena", rekla je Višnja Aranđelović.

"Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će SNS, čiji je on predsednik, povući predizborni spot sa detetom ukoliko državni organi tako odluče, kao i da je u ovom slučaju važna saglasnost roditelja, koju su oni imali", navodi UNS.

UNS je članovima Saveta REM-a uputio pitanja da se izjasne da li je emitovanjem ovog spota prekršen pravilnik, na koji način će REM u tom slučaju reagovati i da li će zabraniti njegovo dalje emitovanje ili pokrenuti postupak protiv televizija koje su ga prikazale.

 
MarketingNajnovije vesti