Foto: pixabay
Srbija

"Crni petak" donosi popuste ali i rizike, kako da od šopinga ne zaboli glava

Izvor: 
RTS Pet, 25/11/2022 - 08:40Poslednji petak u novembru, ljubiteljima kupovine poznat je i kao "Crni petak". Na dan kada trgovci spuštaju cenu robe, ponude deluju vrlo povoljno, a nadležni upozoravaju na oprez zbog učestalih prevara.

Da "crni" petak ne postane zaista - crn, zbog velikog broja lažnih oglasa, potreban je dodatan oprez. Utisak potrošača koji su imali priliku da kupuju u inostranstvu u okviru ovkavih akcija je da kod nas sniženja nisu toliko velika kao u zemljama EU.

"Smatramo da je vrlo važno da inspekcijske kontrole budu pojačane, pogotovo u onim periodima kada se oglašavaju akcije i da se naravno tada provere dodatno trgovci i da se proveri da li su ta sniženja realna i da li se oglašavaju u skladu sa zakonom i propisima", kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Stručnjaci upozoravaju da treba dobro da se proveri veb-adresa na kojoj se kupuje ili na kojoj se plaća.

"Građani treba da obrate pažnju na to da li naručuju proizvode za zvaničnih sajtova određenih trgovaca. Da li su ti sajtovi bezbedni, u smislu da li se njihovi podaci, odnosno podaci o adresi, o kartici, o drugim podacima razmenjuju na bezbedan način. To je ono da li sajt ima ono htpps", ističe stručnjak za informacionu bezbednost Miloš Jovanović.

Iz Nacionalne organizacije potrošača upozoravaju i na to da se uvek proveri da li iza oglasne poruke stoji firma.

"Jer jedino tako ako dođe do problema možete se pozvati na Zakon o zaštiti potrošača", objašnjava Nikica Jovanović.

Najbolje je koristite samo proverene onlajn trgovce. Istražiti domen, prodavca i pročitati recenzije i iskustva, a ako neki popust ili ponuda deluju previše dobro da bi bili istiniti - verovatno i nisu tačni.
MarketingNajnovije vesti