Crta
Srbija

CRTA: Nepravilnosti na referendumu razlog za brigu pred predstojeće izbore

Izvor: 
Beta Pet, 21/01/2022 - 20:59


Izostanak reakcije nadležnih na ozbiljnost i učestalost neregularnosti na nedavnom referendumu, ali i u prethodnim izbornim procesima, ilustracija su lošeg stanja izbornih uslova u Srbiji.
 
To je ocenila Posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta), dodajući da je to razlog za zabrinutost pred predstojeće izbore.
 

"Iako je glasanje uglavnom proteklo u skladu sa zakonom, teže povrede izbornih prava i procedura koje predstavljaju krivična dela, zabeležene su na četiri odsto glasačkih mesta i bacaju senku na referendum. Ipak, po obimu i intenzitetu, nepravilnosti nisu presudno uticale na ishod referenduma", navodi se u saopštenju te organizacije.

 
U izveštaju o posmatranju referendumskog procesa, posmatrači Crte su naveli da je referendum organizovan u kratkim rokovima, a raspisan je "samo nekoliko dana po usvajanju izmena zakona o sprovodjenju referenduma, što nije u skladu s medjunarodnim demokratskim standardima".
 
Oni su ocenili i da izborna administracija nije bila spremna i istakli "nespremnost glasačkih odbora i lokalnih potkomisija, da organizuju i sprovedu glasanje u kratkim rokovima i u uslovima pandemije".
 
"Zbog nekompletnih sastava glasačkih odbora, što je tokom dana glasanja zabeleženo na čak 30 odsto glasačkih mesta, nije mogla da se organizuje pravilima definisana podela posla na glasačkom mestu, te je neadekvatnim uslovima za sprovođenje glasanja ugrožen integritet procesa glasanja", piše u saopštenju.
 
Iz Crte navode i da je na glasačkim mestima u značajnom broju zabeleženo prisustvo neovlašćenih lica, kao i da je bilo slučajeva zastrašivanja i pritisaka na posmatrače.
 
"Na jednom od glasačkih mesta gde su uočene ozbiljne nepravilnosti, Posmatračka misija Crte registrovala je i tzv. punjenje glasačke kutije, odnosno istovremeno ubacivanje više desetina glasačkih listića u kutiju", navodi se u saopštenju.
 
Ta organizacija ocenila je da je dan glasanja obeležila vanredna odluka Republičke izborne komisije (RIK) da gradani sa Kosova mogu da glasaju na 45 glasačkih mesta u centralnoj Srbiji.
 
"Uvidom u rad izborne administracije, koje su imali Crtini posmatrači, Posmatračka misija ocenjuje da takvo rešenje nije obezbedilo glasačima sa Kosova jednakost u ostvarivanju biračkog prava, kao što je i ozbiljno kompromitovalo glasanje na tim glasačkim mestima", navodi se u izveštaju o posmatranju referendumskog procesa.
 
 MarketingNajnovije vesti