Crveni krst Foto: Relja Jarkovački
Srbija

Crveni krst Srbije obležava svoj dan - za godinu dana, pomoć stigla do milion i po ljudi

Izvor: 
RTS Ned, 08/05/2022 - 11:32"Zajedno činimo svet humanijim" slogan je pod kojim Crveni krst obeležava svoj dan. U godini za nama, pomoć ove humanitarne organizacije stigla je do milion i po ljudi. To je bilo moguće zahvaljujući 155.000 članova, 69.000 volontera i 700 zaposlenih. Prioritet u ovoj godini je da održimo sve naše programe i da rastemo kao organizacija, kaže predsednik Crvenog krsta Srbije profesor Dragan Radovanović.

Profesor Radovanović ističe da će dan Crvenog krsta biti obeležen u sedištu organizacije u Beogradu ali i u svim organizacijama širom Srbije.

"Danas ćemo u Beogradu položiti lovorov venac na zgradu gde je osnovan Crveni krst 1876. godine, zatim ćemo da obiđemo izložbu posvećenu doktoru Vladanu Đorđeviću, osnivaču Crvenog krsta i na kraju će biti svečanost gde ćemo se zahvaliti svim donatorima koji su pomogli da budemo efikasni za vreme pandemije", kazao je Dragan Radovanović.

Prema njegovim rečima otvoren je namenski račun za pomoć građanima Ukrajine. Od početka krize prikupljeno je 2.800.000 dinara i taj novac će biti uplaćen Međunarodnoj organizaciji Crvenog krsta gde se prikupljaju sredstva za Ukrajinu i biće upotrebljen za humanitarne potrebe.

Profesor Radovanović dodaje da ceo posao pomoći Ukrajini vodi Međunarodni komitet Crvenog krsta i Međunarodna federacija.

"Samu operaciju na terenu u Ukrajini radi Međunarodni komitet CK i ukrajinski Crveni krst sa svojih 42.000 volontera. Do sada je urađeno mnogo, praktično svaki deseti Ukrajinac koji je u nekom kretanju, bilo da je interno raseljeni ili je morao da napusti Ukrajinu, dobio je pomoć međunarodnog Crvenog krsta. Ugroženom stanovništvu je podeljeno oko 1.800.000 kilograma pomoći, 2.200.000 Ukrajinaca je dobilo direktno novčanu pomoć a preko milion paketa, humanitarne pomoći je podeljeno građanima Ukrajine. Pomoć se uručuje na samo građanima Ukrajine nego i stanovništvu u okolnim zemljama gde operacije vode lokalni Crveni krstovi Poljske, Rumunije", objašnjava predsednik Crvenog krsta Srbije.

Prema njegovim rečima procenjuje se da je do sada prošlo oko 30.000 Ukrajinaca kroz Srbiju.

"Brojevi se menjaju iz dana u dan ali negde oko 5.500 do 6.000 građna Ukrajine se nalazi u Srbiji. Uglavnom se nalaze kod porodice i prijatelja, pošto postoji dijaspora Ukrajinaca u Srbiji i raspoređeni su u 34 opštine u našoj zemlji. U prihvatnom centru u Vranju je oko 50-60 Ukrajinaca", kaže Radovanović.

Ističe da su prioriteti Crvenog krsta Srbije u ovoj godini povećanje broja volontera i broja članova jer to daje legitimitet Crvenom krstu.

 
MarketingNajnovije vesti