Foto: pxhere
Srbija

Da li je jeftina struja nadležnima važnija od ekologije?

Izvor: 
Danas Uto, 04/05/2021 - 20:59Iako je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, u nedavnom razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem izrazio očekivanje da će naša zemlja prihvatiti inicijativu te institucije pod ingerencijom Evropske unije o uvođenju takse na ugljenik, teško je poverovati da će vlast u Srbiji na tako nešto pristati, kaže za Danas izvor blizak Vladi Srbije koji je želeo da ostane anoniman.

Energetska zajednica je naime izradila studiju o uvođenju takse na emisije CO2, u kojoj se ističe da je postepeno uvođenje te dažbine obavezne za sve privredne subjekte koji troše struju dobijenu iz uglja, najisplativija opcija u cilju zaštite zdravlja čoveka i životne sredine.
 
Shodno tome, Energetska zajednica je zatražila od Srbije kao i zemalja u njenom okruženju da postepeno uvedu takse na ugljenik i dosad se na to odazvala samo Elektroprivreda Crne Gore, koja je prošle godine uredbom pokrenula trgovinu emisijama štetnih gasova, u cilju ograničavanja delatnosti industrijskih i energetskih postrojenja koje doprinose klimatskim promenama a cenu emisija CO2 do kraja godine treba da počnu da obračunavaju Elektrane Severne Makedonije.
 
Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je uvođenje takse na ugljenik trend u Evropskoj uniji u poslednjih nekoliko godina.
 
"Njegov cilj je da generalnim oporezivanjem svih onih koji proizvode ili koriste struju iz termoelektrana bude zaštićena životna sredina i zdravlje ljudi. Dakle ono je sveobuhvatno za sve privredne subjekte dok je prethodno to naplaćivanje taksi bilo parcijalno i odnosilo se samo na neke. Nije reč o obaveznom uslovu koji Srbija mora da ispuni kako bi postala član Evropske unije već o preporuci. Bez obzira na tom trebalo bi pristati na inicijativu Energetske zajednice na način kako je to najpovoljnije za građane Srbije. Naime, ono što ne bi bilo dobro je da taksa na ugljenik bude još jedna dodatna dažbina u cilju zaštite životne sredine. Postoji već dosta ekoloških taksi koje se u Srbiji plaćaju. U slučaju da se doda još jedna to bi se svakako odrazilo negativno na cenu struje, odnosno ona bi se definitivno povećala. Da bi se to izbeglo potrrebno je da taksa na ugljenik zameni postojeće ekološke takse, umesto da im bude pridodata. Na taj način ne bi trebalo da dođe do rasta cena i dodatnog troška za potrošače", objašnjava sagovornik Danasa.
 
Prema njegovim rečima, budžet Srbije inkasira značajna sredstva od taksi za zaštitu ekologije, pa je tako samo od Elektroprivrede Srbije u poslednjih desetak godina naplaćeno više stotina miliona evra.
 
"Problem je što od te sume samo mali deo ide u projekte zaštite životne sredine. Razlog što veći deo sredstava nije iskorišćen je bio i nedostatak konkretnih projekata. Ono što bi trebalo raditi u budućnosti je da se ta sredstva troše sistemski kako ne bi bila neiskorišćena a dosad to nije bio slučaj", kaže Radosavljević.
 
S druge strane Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da ne postoji ni jedan jedini razlog da nadležni u našoj zemlji prihvate inicijativu Energetske zajednice.
 
"Nemačka kao članica Evropske unije proizvodi struju iz uglja. Isto čini i Poljska. Ako to rade te zemlje, zbog čega se od nas očekuje da i mi ne postupamo na isti način. Srbija dobija najviše struje iz termoelektrana i nema razloga da ne koristi ugalj kao resurs dok god ga ima", navodi Vuletić.
 
Tekst u celosti čitajte na sajtu Danasa.
 MarketingNajnovije vesti