učionica, školska tabla Foto: Pixabay
Srbija

Đaci padaju razred zbog jedinice iz vladanja? Sindikati izneli predlog Radnoj grupi za sprečavanje nasilja u školama

Izvor: 
Euronews Srbija Uto, 29/11/2022 - 14:50Danas je održan prvi sastanak Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja koju je formiralo Ministarstvo prosvete. Radna grupa će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih u školama od nasilja.

Radnu grupu, pored predstavnika Ministarstva prosvete, čine i predstavnici ministarstava za brigu o porodici i demografiju, policije, pravde, zdravlja, za državnu upravu u lokalnu samoupravu, predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti,  direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.

Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je nakon sastanka da su tražili hitne izmene zakona. 

"Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitnodisciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za

neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara, logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga", navodi se u saopštenju USPRS.

Dodaju da se insistira na boljoj saradnji škola sa drugim relevantnim insititucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć.

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je zadatak Radne grupe je da izvrši analizu postojeće zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja i da predloži izmene ovih propisa iz delokruga Ministarstva u cilju unapređivanja oblasti zaštite od nasilja u sistemu obrazovanja.

Iako su se na prvom sastanku čuli različiti predlozi, zaključeno je da  se u narednom periodu  razmotre sve mogućnosti za bolju prevenciju, ali i adekvatniju primenu zakona, posebno u delu sankcija, ali i pojačavanje mere gde je potrebno.

"Radna grupa će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih od nasilja", navedeno je u saopšteenju Ministarstva prosvete.

Pooštravanje mera za vršnjačko nasilje

Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama formirana je na predlog ministra prosvete Branka Ružića zbog sve učestalijeg nasilja u školama, a posebno nakon slučaja u Trsteniku i Subotici.

Naime, trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku izmakli su stolicu nastavnici engleskog jezika i ona je pala na pod. Sve su to snimali mobilnim telefonom i kačili na društvene mreže. Incident se desio 9. novembra, a proitiv učenika pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak.

Nekoliko dana kasnije iz Osnovne škole "Sonja Marinković" iz Subotice, stigla je vest o vršnjačkom nasilju gde su učenici zbog izazova na TikToku oborili vršnjaka kome je zbog povreda ostao bez slezine. Dete je još uvek u bolnici. 
MarketingNajnovije vesti