Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

Danas formiranje dva krizna štaba za borbu protiv korone

Izvor: 
Tanjug Pet, 13/03/2020 - 11:49Na današnjoj sednici Vlade Srbije biće formirana dva krizna štaba - jedan za suzbijanje novog korona virusa i drugi za otklanjanje posledica po privredu, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je za Pink pojasnila da će krizni štab za suzbijanje Kovid -19 voditi ona zajedno sa ministrom zdravlja, pokrajinskim sekretarom za zdravstvo i direktorom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U tom kriznom štabu biće i tim epidemiologa i infektologa.

Drugi krizni štab biće za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica za privredu i taj krizni štab će voditi predsednik Aleksandar Vučić.

Pored njega štabom će kopredsedavati ministar finansija, guvernerka Narodne banke, predsednik PKS i još mnogo ljudi koji će se baviti samo ekonomskim posledicama.

Ona je podsetila na mere koje je Srbija preduzela kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa. Uvedena je zabrana ulaska u zemlju stranim državljanima koji dolaze iz pojedinih delova Kine, Švajcarske, cele Italije i Irana.

"U Kini je sve bolja situacija i ja očekujem da ćemo u narednim danima najverovatnije skinuti Kinu sa ovog spiska. Južna Koreja se dobro bori. Takođe, na spisak ćemo dodavati još neke zemlje ako bude potrebno", rekla je Brnabić.

Podseća da je uvedena zabrana javnih okupljanja u zatvorenim prostorima, pojačan nadzor na graničnim prelazima, veći angažman sanitarnih inspektora, a doneta je i odluku o privremenom zatvaranju 44 manja granična prelaza.

"Doneli smo odluku o pravljenju medicinskog karantina za migrante u Miratovačkom polju. Migranti kada ulaze u Srbiju moraju da budu 14 dana u karantinu da bi suzbili bilo kakvu eventualnu zarazu koja dolazi iz tog izvora", navela je ona.

Instrukcije su dobili i svi objekti na autoputevima, restorani, pumpe, da obezbede zaštitna sredstva- maske, rukavice zbog dolaska u kontakt sa velikim brojem ljudi.

"Ministarstvo spoljnih poslova će preko naših diplomatsko- konzularnih predstavništva dati preporuku državljanima Srbije koji borave u inostranstvu naročito u ugroženim područjima, da za vreme Uskrsa u što manjoj meri i ukoliko ne moraju, ne dolaze u Srbiju", navela je premijerka.

Naglašava da će plate zdravstvenih radnika biti povećane od 10 odsto od 1. aprila i da će se infektivne klinike u Beogradu, Nišu i Novom Sadu baviti samo lečenjem obolelih od novog korona virusa.

Brnabić pozvala na solidarnost, biće svega dovoljno

Brnabić je pozvala građane na solidarnost i poručila da nema mesta panici, jer ima dovoljno medicinskih sredstava i prehrambenih proizvoda.

"Imamo dovoljno maski i proizvodnja raste. Besmisleno je da kupujete 100 ili 200 komada. Imamo i sastanke sa trgovinskim lancima i sa Privrednom komorom Srbije. Timu će se priključiti i ministar finansija Siniša Mali. Ministarstvo poljoprivrede se bavi mlekom i mlečnim proizvodima. Nema mesta panici, biće svega dovoljno", rekla je Brnabić.

Kako je poručila, važno je da postoji solidarnost, a vlada čini sve da nestašice nema.

Brnabić je dodala da je primena Pravilnika o denaturaciji etanola odložena do 1. septembra, pa se, kako kaže, etanol koji je važan za dezinfekciju ponovo našao u prodaji.

Ona je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zato što je predložio meru finansijske pomoći penzionerima koja je bila neophodna.

Prema njenim rečima, ukoliko bude bilo potrebe biće i vanrednog zapošljavanja, a Ministarstvo zdravlja će pozvati starije, iskusnije stručnjake u penziji da se vrate i da svi radimo zajedno.

"Molim građane da ne napadaju zdravstvene radnike, jer oni stavljaju sebe na prvu liniju fronta. Građani treba da slušaju njihove savete i da imaju strpljenja i poverenja", rekla je Brnabić i podsetila da oni koji se ne osećaju dobro treba da ostanu u samoizolaciji.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo jer Svetska zdravstvena organizacija u svojim izveštajima pohvaljuje Srbiju i mere koje je donela.

"Naša privreda radi skoro pa normalno, osim sektora turizma i hotelijerstva koji je najviše pogođen širom zemljine kugle. Naši infrastrukturni projekti su u toku, a ulažemo još 24 milijarde dinara da bismo probali da otklonimo efekte koje ćemo imati", rekla je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je zbog situacije sa korona virusom reagovala i Narodna banka Srbije koja je smanjila referentnu kamatnu stopu.

"Pratimo situaciju iz minuta u minut", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je ponovila da Srbija ima 1008 respiratora tri puta više nego 2009. godine i dodala da će ih biti još 500.

Srbija se, kaže, spremala za krizne situacije svih ovih godina, ne zato što je očekivala da se nešto desi, već zato što je domaćinski raspolagala državnim resursima.

"Neki mediji su insistirali na tome koliko ima respiratora, struka je govorila da je važno da imamo dovoljno, a ispostavilo se da imamo i više nego dovoljno", rekla je Brnabić.

Ona je pozvala da se ne šire lažne vesti o korona virusu, kao i da se situaciji ne koristi u političke svrhe, navodeći da se sve informacije mogu naći na sajtu covid.19 i da se svakog dana u 18 sati održavaju konferencije za novinare sa kojih će se građani obaveštavati.

"Biće potpuna transparentnost. Slušajte šta kaže vlada, predsednik i struka", rekla je Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nove mere i poteze države u borbi protiv širenja korone.

Mere koje je država preduzela u borbi za zaštitu zdravlja ljudi, za podršku naporima onih koji se za to zdravlje najviše brinu, rizikuju i trpe pritisak, kao pomoć najviše ugroženim, i borbu za zaštitu ekonomije od posledica koje nosi ova kriza su sledeće:

- Formiranje "zdravstvenog" kriznog štaba za direktnu borbu sa koronom, koji će predvoditi premijerka Ana Brnabić, a činiće ga ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, kao i naši vrhunski lekari.

- Formiranje "ekonomskog" kriznog štaba za otklanjanje ekonomskih posledica, koji će voditi sam predsednik Vučić, a činiće ga još i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

- Povećanje plata svim zdravstvenim radnicima od 1. aprila od 10 odsto.

- Jednokratna pomoć svim penzionerima od najmanje 4.000 dinara, između 1. i 15. aprila.

- Nabavka još 500 respiratora, pored 1.008 postojećih.

- Infektivna klinika u Beogradu opredeljena da bude zadužena samo za lečenje od korona virusa, a nadležni će biti još i Klinički centar Novi Sad i KC Niš.

- Galenika će obezbeđivati maske za domaće potrebe.

Predsednik će zatražiti dodatnu pomoć od EU.

Najavio je da će javnost biti na dnevnom nivou obaveštavana o merama i situaciji.

Posebno je apelovao na građane da se ne prave zalihe hrane i dezinfekcionih sredstava, jer za to nema potrebe.
MarketingNajnovije vesti