Fabrika, radnik

Foto: Pixabay
Srbija

Danas je Međunarodni praznik rada: Ko protestuje i zašto se na ovaj datum protestuje?

Izvor: 
021.rs/Beta Ned, 01/05/2022 - 08:42U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupili u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

U znak sećanja, kongres Druge internacionale pozvao je 1889. na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

U Srbiji, inače, 1. maj se godinama obeležava okupljanjima ljudi svih generacija po brojnim izletištima uz popularno roštiljanje, a uobičajeni su i sindikalni protesti i razne manifestacije.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) najavio je da će Prvomajski protest održati u Leskovcu.

Okupljanje članova tog sindikata je na gradskom trgu, odakle će se uputiti ka fabrici "Jura", ispred koje će biti organizovana centralna manifestacija.

Na skupu će biti pročitan Prvomajski proglas u kojem najveća sindikalna centrala u Srbiji poručuje radnicima da neće dozvoliti da budu eksploatisani i diskriminisani.

Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je u Prvomajskom proglasu ukazala da radnici dočekuju Praznik rada - 1. maj zabrinuti za egzistenciju svojih porodica i zbog neizvesne budućnosti.

Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije obeležiće Međunarodni dan rada u centru Beograda.

 
MarketingNajnovije vesti