Sveti Trifun i Dan zaljubljenih
Srbija

Danas je Sveti Trifun ili je možda Dan zaljubljenih?

Izvor: 
mediji Ned, 13/02/2022 - 23:39Svake godine, 14. februar izaziva pravu paniku na društvenim mrežama, te se dve strane stalno sukobljavaju oko jedne stvari - da li Srbin slavi Svetog Trifuna ili Svetog Valentina.

Prvi je pravosalvni svetac, a drugi katolički - prvi je zaštink vinara, dok je Sveti Valentin, okrenut ka zaljubljenima. 

"Nije Valentinovo, nego Sveti Trifun!", odjekuje ko grom svake godine u isto vreme, i malo je mučno sve to slušati i gledati. U čitavoj stvari gubi se ono najbitnije tokom rasprave - slavljenje ljubavi i života.

Mada, u naciji koja je podeljena oko svega i svačega, i ne čudi što ovakva banalnost nekoga, da kažemo, ugrožava. Kada nekome kažete da slavite Valentinovo sa voljenom osobom, a taj neko nije baš saglasan da se taj praznik slavi u Srbiji, to jest, u pravoslavnoj zemlji, bolje je da se naoružate strpljenjem.

Jer, uvek je lakše biti bučan nego razumeti i prihvatiti različitost. Na kraju krajeva, sutra, bilo da idete u vinograd da orezujete grožđe ili nosite flašu vina kod voljene osobe, poslednja stvar koja bi trebalo da vam je na umu jeste šta ko slavi.

Ipak, imamo mi dosta podela i bez ove, zar ne?

 

Sveti Trifun

 

SPC i vernici danas obeležavaju Svetog Trifuna. On se slavi kao velikomučenik koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

U "Ohridskom prologu" vladike Nikolaja Velimirovića piše kako je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Ako na svetog Trifuna pada kiša, veruje se da će uspešno roditi šljiva i da će biti dobra godina.

Jedno od verovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

U nekim selima Šumadije slavi se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave.

Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.

 

Dan zaljubljenih 

 

Zapadne crkve danas obeležavaju Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih. 

Vladika Nikolaj piše i o Svetom Valentinu koji je bio episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu.

SPC Dan Svetog Valentina obeležava 30. jula, odnosno 13. avgusta, ali ne kao zaštitnika zaljubljenih.

 

 
MarketingNajnovije vesti