Foto: pixabay
Srbija

Danas kreće plaćanje odloženih poreza i doprinosa

Izvor: 
Tanjug Sre, 10/02/2021 - 11:23Prva rata odloženog poreza i doprinosa pravnih lica, preduzetnika i poljoprivrednika za naplatu dospeva danas.
 
Odloženo plaćanje omogućeno je uredbom Vlade Srbije koja je doneta kao deo pomoći privredi ugroženoj pandemijom, a njom je propisano da dospele obaveze mogu da se plate najduže na 24 jednake mesečne rate.
 
Odlaganje plaćanja je, kaže počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, mnogo značilo privredi Srbije, jer je odlaganjem dobila mesec dana predaha, ali dodaje da firmama nikada nije jednostavno kada im se prethodne obaveze sastanu sa tekućim, posebno kada još ne rade punim kapacitetom.
 
Zato ni februar i početak plaćanja neće biti jednostavan za njih, ali na to su ipak računali i pripremali se za početak izmirivanja obaveza. Atanacković ukazuje da je plaćanje dospelih obaveza strogo postavljeno kroz propisane datume za rate.
 
"Niko od privrednika ne sme da preskoči sa plaćanjem jedne od te 24 rate, jer će im se onda sve rate koje nisu platili sabrati, ali se nadam da do toga neće doći“, kaže Atanacković.
 
On podseća da je oko 250 firmi sa 1.050.000 radnika prihvatilo pomoć države i da im je tada rečeno da će od januara početi otplata 24 rate, ali je kasnije država početak plaćanja odložila za još mesec dana.
 
Uredba Vlade Srbije se odnosi na pet grupa obaveza. Prva su porezi i doprinosi na zarade i naknade zarada kao i poreza i doprinosa na ličnu zaradu preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika.
 
Druga grupa su akontacije poreza na dobit pravnih lica, a treća akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji su se opredelili za isplatu lične zarade i preduzetnike druga lica.
 
U četrvtoj grupi su akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji se nisu opredelili za isplatu lične zarade, a u petoj akontacije poreza i doprinosa na prihod od samostalne delatnosti za preduzetnike paušalce.
 
Kod pojedinih vrsta obaveza, najmanja mesečna rata iznosi 1.000, a kod nekih 2.000 dinara.MarketingNajnovije vesti