Maska okačena o klupu
Srbija

Danas nove mere, o ograničenju kretanja ako se situacija pogorša

Izvor: 
Beta Čet, 22/10/2020 - 10:11

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je rekao da će Krizni štab na današnjoj sednici doneti nove mere, navodeći da je najvažnije sačuvati Srbiju od ulaska zaraženih osoba, ali i pojačati unutar same zemlje kontrolu pridržavanja mera. 
 
"U ovom trenutku se ne razmišlja o ograničenju kretanja građana, ali će i to biti tema ako situacija bude onakva kako ne želimo", rekao je Đerlek za TV Pink.
 
On je rekao da najviše problema očekuje sa situacijom u kolektivima, kao što je to pokazao primer "Jure", ali i sa žurkama na splavovima, jer "mladi kao da ne shvataju da je ova bolest smrtonosna".
 
Govoreći o nepoštovanju mera koje se može videti na ulicama, on je posebno ukazao na važnost nošenja maske na pešačkim prelazima, u redovima kod bankomata, navodeći i da se deo mladih ponaša kao da je maska modni detalj.
 
On je rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji u poslednja dva, tri dana nepovoljna, jer imamo eksponencijalni rast.
 
"Upoređujući to sa zemljama u regionu, još nije alarmantno, ali je dovoljno zabrinjavajuće da preduzmemo sve mahanizme da usporimo virus", rekao je Đerlek.
 
On je rekao da je "Beograd najveće žarište ali i u ostalim delovima Srbije imamo tendenciju rasta".
 
Prema njegovim rečima, u Novom Pazaru je sedam kovid pacijanata na Infektivnom odeljenju, ali ga naročito zabrinjava što se povećava broj obolelih.
 
"Mi smo dva meseca imali jedan ili dva pacijenta. Zatim, povećava se broj novootkrivenih. Juče smo imali 54 uzorka od kojih su četiri bila pozitivna, što je nešto više od sedam odsto", rekao je Đerlek.
 
Kako je naveo, to je "izuzetno zabrinjavajuća cifra".
 
"Imamo povećan broj pregleda u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Želimo da nam se ne ponovi ono što je bilo u junu i julu, zato smo vrlo obazrivi", rekao je Đerlek, navodeći da danas počinje formiranje privremene bolnice u novozaparskoj banji.MarketingNajnovije vesti