Foto: Pxfuel
Srbija

Danas preporuka domovima za stare da se pojačaju mere

Izvor: 
Tanjug Pon, 22/06/2020 - 14:28Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja će u toku dana poslati preporuku da se pojačaju preventivne mere u cilju suzbijanja epidemije Kovid-19 u ustanovama za smeštaj starih lica, najavio je resorni ministar Zoran Đorđević.

Đorđević je Tanjugu rekao da preventivne mere u domovima za smeštaj starih lica, koje su važile tokom vanrednog stanja, i dalje ostaju na snazi kako bi se sprečilo širenje infekcije i podsetio da su mere od samog početka i bile veoma striktne, a kako bi rizici bili najmanji mogući.

"Danas ćemo poslati još jednu preporuku gerontološkim centrima da se preventivne mere pojačaju kako ne bi došlo do zaraze. Inače, svi koji rade u takvim ustanovama pridržavaju se mera koje su ostale iste i po ukidanju vanrednog stanja", rekao je Đorđević.

Ministar navodi da će se još jednom skrenuti pažnja čega sve moraju da se pridržavaju u toku radnog vremena, da direktori obave razgovor sa zaposlenima, a u cilju da se preventivno i na vreme deluje.

Đorđević je podsetio i da su razrađeni "algoritmi" kako da se postupa u slučaju pojave simptoma, odnosno da se tačno zna šta treba da se radi kako se virus ne bi širio dalje.

On je ukazao da mere ostaju na snazi radi zaštite najugoroženijih odnosno hroničnih bolesnika.

U domovima postoje i korisnici koji nemaju zdravstvene probleme, ali da oni koji imaju neke hronične bolesti spadaju u rizične kategorije kada je oboljevanje od korona virusa u pitanju.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, prema poslednjim podacima ministarstva, prisustvo virusa korona potvrđeno je kod 125 korisnika i 35 zaposlenih.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Đorđević se osvrnuo i na zacrtane ciljeve tog ministarstva ukazujući da se i posle izbora nastavlja sa svim započetim aktivnostima.

Podseća da će uskoro biti predstavljene nove mere aktivne politike zapošljavanja, da će Socijalno ekonomski savet u narednom periodu nastaviti pregovore oko minimalne cene rada, da je cilj dalje smanjenje nezaposlenosti, da se omoguće prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika, da sledi i dalje reforma socijalne zaštite odnosno uvođenje socijalnih karata, zatim nova prava za borce...

Sve je to korak dalje ka cilju da u narednih pet godina prosečna plata bude 900 evra a penzije 450 evra, rekao je Đorđević.

Podseća da je na kraju prvog kvartala ove godine nezaposlenost u Srbiji iznosila 9,7 odsto i da je cilj da ona dodatno pada, na šest ili sedam odsto.

Ministar navodi da je prema podacima Centralnog registra od 27. februara do 15. maja broj zaposlenih bio veći za skoro 7.000 u odnosu na početak pandemije.

Ističe da očekuje će se nezaposlenost još smanjiti kada zaživi turistička sezona.
MarketingNajnovije vesti