Foto: Pixabay
Srbija

Danas protest četiri sindikata javnog sektora: Traže povećanje plata za 15 odsto

Izvor: 
Beta Čet, 04/11/2021 - 09:01Zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, četiri sindikata organizovaće danas, 4. novembra, u 12 sati, protestni skup ispred zgrade Vlade Srbije.
 
Protest organizuju Sindikat uprave Srbije, Sindikat obrazovanja, Sindikat kulture i Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije. 
 
Sindikati, koji predstavljaju više od polovine zaposlenih u javnom sektoru, traže započinjanje socijalnog dijaloga i rešavanje ključnih problema u društvenim delatnostima, saopšteno je.
 
"Tražimo povećanje zarada od 15 odsto, isplatu toplog obroka i regresa, isplatu svih naknada predviđenih kolektivnim ugovorima", saopštili su predsednici četiri sindikata. 
 
Dodaju da povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto u narednoj godini dodatno narušava sistem koeficijenata i odnos plata u društvenim delatnostima. 
 
"Povećanje cene rada od 15 odsto koje tražimo, samo delimično ispravlja nepravdu i nelogičnost u platama, jer ogroman broj zaposlenih prima minimalac", ističu oni. 
 
Naveli su da je prvi i najvažniji zahtev sindikata uspostavljanje socijalnog dijaloga, "jer već dugi niz godina sindikati ne učestvuju u pregovorima o budžetu i ne mogu iskazati svoje predloge i argumente".MarketingNajnovije vesti