Beba Foto: pixabay
Srbija

Danica - prva beba iz zaleđenog embriona rođena u Srbiji

Izvor: 
Tanjug Sre, 31/03/2021 - 09:01


Zahvaljujući savremenoj medicinskoj tehnologiji, parovi u Srbiji koji ne mogu da dobiju potomstvo prirodnim putem, imaju mogućnost da zamrznu embrione i na taj način pokušaju da dobiju dete u nekom kasnijem, povoljnijem periodu.
 
U Kragujevcu je ova metoda već dala rezultat, jer je Kragujevčanka Marija Vujičić, koja je iz prvog pokušaja ostala trudna uz pomoć zamrznutog embriona, postala mama devojčice Danice.
 
Ona i njen suprug osam godina su pokušavali da dobiju potomstvo prirodnim putem, a onda su se odlučili na ovaj korak.
 
Kako je Tanjugu rekla majka Marija Vujičić, iako je imala dozu strepnje, na kraju je sve ispalo kako treba i carskim rezom je na svet donela zdravu devojčicu tešku 3,8 kilograma.
 
"Prezadovoljna sam kompletnim osobljem odeljenja za biomedicinski potpomognutu oplodnju Kliničkog centra Kragujevac. Svi su mi bili velika podrška od početka do kraja trudnoće. Sačuvali smo još nekoliko zaleđenih embriona i sigurno ćemo još jednom na ovaj način probati da se ostvarimo kao roditelji", rekla je Marija Tanjugu.
 
Na Odeljenju za biomedicinski potpomognutu oplodnju, koje postoji u Kliničkom centru Kragujevac od 2018. godine, kažu da je ovo veliki korak za sve bračne parove koji se bore sa sterilitetom.
 
Direktorka Centra dr Marija Šorak izjavila je Tanjugu da su svi presrećni zbog uspešne trudnoće i porođaja Marije Vujičić.
 
"Nakon klasičnog postupka vantelesne oplodnje, dobijamo veći broj embriona nego što je neophodno. Prema zakonskim regulativama, dozvoljeno je vratiti do tri embriona. Primenom nove metode, višak kvalitetnih embriona se zamrzava, čime se omogućava da pacijentkinje naredni postupak ne moraju da prolaze u celosti, već da zaleđene embrione čuvamo i da ih, kada se ukaže povoljnija prilika, vratimo spontanom menstrualnom ciklusu", objasnila je dr Šorak.MarketingNajnovije vesti