televizor Foto: pxhere
Srbija

Deo opozicije se nada "otvaranju" RTS-a, drugi nije bio ni pozvan na sastanak

Izvor: 
N1 Čet, 19/11/2020 - 21:04

Nakon sastanka sa čelnicima Radio televizije Srbije, pripadnici devet opozicionih stranaka i pokreta poručuju da su dobili uveravanja o otvaranju za politički pluralizam. Poručuju - daće Javnom servisu razuman rok, ali neće čekati u nedogled. Deo bojkot opozicije kaže da nema razloga da se pregovara, već RTS samo treba da poštuje zakon, objavio je portal N1.

Sa jedne strane generalni direktor, urednik informativnog programa i urednik internet portala Radio televizije Srbije. Sa druge političari, i to opozicioni. Tako je izgledalo u sredu. 

Drugog dana deo opozicije objašnjava kakav RTS želi. Kažu hoće Javni servis otvoren za druga mišljenja.

"Zato smo predložili da se, pored Upitnika, uvedu još najmanje dve debatne emisije, u kojima ćemo moći da sučelimo stavove sa predstavnicima vladajućih stranaka", rekao je Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske partije.

"I niko nije pričao o tome da li treba zvati mene, Konstantina, Arisa ili nekog petnaestog. Treba samo vratiti mogućnost ili stvoriti mogućnost da se čuje kritičko mišljenje", kazao je Miloš Jovanović predsednik Demokratske stranke Srbije. 

Ti ljudi znaju šta je njihov posao i teško je da mi političari dolazimo da ih učimo, poručuju iz Nove stranke.

"I to ne sme da izgleda više ovako, jer je onda ovo, na neki način, pritisak i ne sme tako da bude. Ali toliki je jaz u društvu u Srbiji da je neophodan makar mali most da se ovo 'režanje' sa jedne i sa druge strane prekine. I taj most, eto data je šansa, da to bude RTS", istakao je Aris Movsesijan iz Nove stranke. 

Deo dela bojkot opozicije poručuje: Nismo pozvani na sastanak, niti je bojkot opozicija bila u RTS-u.

"Naš predlog je da RTS kao Javni servis poštuje zakon. Tamo sve piše. I tamo piše da je Javni servis dužan da bude otvoren i za drugačije mišljenje i za opozicioni glas", navodi Tamara Milenković Kerković iz Dveri. 

Dijalog se, kaže ona, vodi između suprotstavljenih strana. 

"Između opozicije i RTS-a to znači da RTS jeste suprotstavljena strana delu građana koji podržavaju opoziciju. To nije normalna situacija i nadrealna je", smatra Milenković Kerković. 

Kako na poruke opozicionara gledaju u RTS-u nismo uspeli da saznamo, jer odgovor na pitanja N1 nije stigao do objavljivanja priče.

 
MarketingNajnovije vesti