Foto: Vojska Srbije
Srbija

Deset NVO se usprotivilo uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji

Izvor: 
N1/Beta Sre, 11/05/2022 - 20:45Deset nevladinih organizacija usprotivilo se uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji i poručili "ne vojnom roku - da prigovoru savesti".

„Ponovne kampanje o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji predstavljaju besmislenu i ciničnu propagandu: u funkciji su militarizacije, patrijarhalne kontrole i straha. Predstavnici režima, saučesnici i akteri u ratovima ’90, zaboravljaju da je ogroman broj muškaraca odbio da bude sveden na topovsko meso i da na to neće pristati ni danas radi militarističkih pobuda režima“, naveli su iz nevladinih organizacija u saopštenju.

Podsetili su da je pravo na prigovor savesti u Srbiji priznato 27. avgusta 2003. godine, a skupština Srbije usvojila je početkom 2011. godine Odluku o obustavi obaveze služenja vojnog roka.

„Ustavom je zagarantovano pravo na prigovor savesti, tako da nema mogućnosti uvodjenja vojnog roka za one koji to ne žele, a oni koji žele mogu to da ostvare kroz dobrovoljno služenje vojnog roka“, kazali su u saopštenju.

Dodali su da država, umesto da ulaže ogroman novac u vojsku, treba da ulaže novac u ljudsku bezbednost - zdravstvo, obrazovanje, zaštitu životne okoline, zaštitu žena od nasilja.

"Prigovor savesti - naše pravo na izbor, na neposlušnost svim vidovima militarizacije društva! Sve za mir, zdravlje i znanje - ništa za naoružanje!", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Duhovna Republika Zicer, Žene u crnom, Centar za antiratnu akciju, Građanska akcija, Grupa za konceptualnu politiku, Omladinski centar CK13, Ravangrad, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Mirovni pokret Bečej i Građanski otpor.

 
MarketingNajnovije vesti