eUprava Foto: ekologija.gov.rs
Srbija

Digitalizovano prvih 13 usluga Ministarstva zaštite životne sredine

Izvor: 
013info Pet, 25/02/2022 - 15:19Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je prvih 13 usluga tog ministarstva namenjenih privredi od danas digitalizovano i dostupno na portalu eUprava.

Nove elektronske usluge Ministarstva, sa već postojećih 29 usluga za privredu koje su ranije uvedene programom ePapir na portalu eUprava, čine tek prvi korak u dostupnosti javne uprave kroz elektronsku komunikaciju i sticanje dozvola i licenci na jednostavan i brz način, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da se digitalizacijom administrativnih postupaka olakšava i omogućava privrednicima u Srbiji jeftinije i brže poslovanje prilikom podnošenja i dobijanja dozvola i licenci koje izdaje Ministarstvo.

“Izuzetno je važno da javnu upravu stavimo u službu svakog građanina i svakog preduzeća i da obilaženje šaltera više ne bude obaveza ni građana, ni privrede. Stoga ćemo nastaviti intenzivno da radimo kako bismo im obezbedili usluge javne uprave na dohvat ruke”, rekla je Vujović.

Ona je navela da će Ministarstvo do kraja godine biti u mogućnosti da i ostale usluge pruži elektronskim putem, ističući da je prioritet digitalizacija administrativnih postupaka i usluga u oblasti “Zelene agende“.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije  Mihailo Jovanović naveo je da je Ministarstvo zaštite životne sredine jedno od prvih ministarstava koje se posvetilo digitalizaciji svih usluga koje pruža građanima i privredi.

“Od danas možemo koristiti prvih 13 digitalizovanih postupaka/usluga za privredu u oblasti zaštite životne sredine. Digitalizacijom ovih postupaka olakšavamo i omogućavamo za skoro 2.250 privrednika u Srbiji jeftinije i brže poslovanje prilikom podnošenja i dobijanja dozvola i licenci koje izdaje Ministarstvo zaštite životne sredine”, rekao je Jovanović.

Javna uprava se, kako je naglasio, stavlja u službu svakog građanina i svakog preduzeća, a obilaženje šaltera više ne sme da bude obaveza ni građana ni privrede.

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP), Bojana Tošić istakla je da je u tom cilju Vlada obezbedila sveobuhvatan pristup pojednostavljenju i digitalizaciji usluga javne uprave.

Tošić je rekla da u cilju unapređenja poslovnog okruženja i smanjenja administrativnog opterećenja za privredu, Vlada sprovodi sveobuhvatni reformski proces kako bi javna uprava bila u službi privrede i građana.

Prema njenim rečima, programom ePapir na jedinstven i sveobuhvatan način Republički sekretarijat za javne politike, u partnerskom odnosu sa privredom i javnim institucijama, koordiniše proces pojednostavljenja i digitalne dostupnosti usluga javne uprave.

“Pripremili smo i učinili javno dostupnim 42 digitalne usluge za naše privrednike na portalu eUprave i 10 usluga na portalu Ministarstva za rudarstvo i energetiku”, navela je Tošić.

Ona je napomenula da je najveću podršku u digitalizaciji do sada pružio Fond za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu kroz projekat Unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, koji je realizovala Međunarodna finansijska korporacija (IFC), kao i GIZ u delu digitalizacije usluga Ministarstva rudarstva i energetike.

"Da dobro radimo ovaj posao potvrđuje i nagrada koju je Srbija osvojila na globalnom takmičenju u organizaciji Partnerstva za otvorenu upravu, gde je ePapir osvojio drugo mesto u konkurenciji 18 evropskih država, kao reforma sa najvećim uticajem na građane i privredu", istakla je ona.

Prvi digitalizovani administrativni postupci Ministarstva zaštite životne sredine, između ostalog, uključuju izdavanje dozvola i izmenu dozvola za uvoz/izvoz zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva, fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte, kao i proizvoda i/ili opreme koji sadrže fluorovane gasove sa efektom staklene bašte.

Spisak digitalizovanih postupaka Ministarstva za zaštitu životne sredine možete pogledati ovde.

 
MarketingNajnovije vesti