Merenje šećera u krvi Foto: pxhere
Srbija

Dijabetes sve učestalija bolest u Srbiji

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Sre, 09/03/2022 - 15:09Dijabetes predstavlja jedan od najraspostanjenijih zdravstvenih problema u svetu, a u Srbiji se sa tom bolešću suočava 770.000 osoba, zbog čega je Dijabetološki savez pokrenuo kampanju simboličnog naziva "770.000".

Kampanja je pokrenuta povodom Svetskog dana dijabetesa, a predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić kaže da je želja da podignu svest građana o značaju unapređenja kvaliteta i dostupnosti dijabetološke zaštite za izuzetno veliki broj ljudi u Srbiji.

O bolesti koja je sve rasprostranjenija u Srbiji danas su u domu Narodne skupštine razgovarali njen predsednik Ivica Dačić, Opačić i Nebojša Lalić, predsednik Udruženja za dijabetes Srbije. Lalić je informisao predsednika Narodne skupštine o problemima sa kojima se susreću osobe sa dijabetesom i neophodnosti podizanja svesti celokupnog društva o ovoj sve učestalijoj bolesti, kao i o ozbiljnosti posledica koje dijabetes može da ostavi ukoliko se ne prepozna i adekvatno ne leči na vreme, dok je Opačić napomenuo da dijabetes predstavlja jedan od najraspostanjenijih zdravstvenih problema u svetu.

On je Dačiću uručio počasnu članasku kartu Dijabetološkog saveza Srbije, a predsednik Skupštine izrazio je spremnost i otvorenost za saradnju sa predstavnicima Udruženja za dijabetes i Dijabetološkog saveza.

 

 
MarketingNajnovije vesti