Srbija

Direktor policije: Pitanje iregularnih migracija jedan od strateških prioriteta MUP-a

Izvor: 
013info Ned, 29/11/2020 - 10:22

Direktor policije Vladimir Rebić poručio je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova pitanje iregularnih migracija prepoznalo kao jedan od strateških prioriteta i da se preduzimaju sve mere kako bi se sprečile nezakonite migracije.

 

„Preduzimamo sve mere kao država i kao Ministarstvo unutrašnjih poslova da sprečimo nezakonite migracije, da ne dozvolimo da kretanje migranata po Republici Srbiji izaziva nemir kod građana. Ministar Vulin i ja smo dali naredbu, nalog svim policijskim upravama, pre svega onim na čijem području se uočava veće prisustvo migranata, da ne dozvolimo nezakonit njihov boravak i u skladu s tim su sprovedene ove akcije“, poručio je Rebić prilikom gostovanja na TV Pink, osvrnuvši se na jučerašnju akciju pripadnika MUP-a, kada je oko 450 iregularnih migranata iz Vršca i Novog Kneževca vraćeno u kampove i prihvatne centre.

 

Rebić je istakao da policija prati razvoj situacije na terenu, odnosno da njeni pripadnici svakodnevno vrše pozorničku i patrolnu delatnost i uočavaju lokacije gde se pojavljuju migranti, a u informativnoj saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i lokalnim samoupravama.

 

Govoreći na temu krijumčarenja i trgovine ljudima, kao i o njenoj povezanosti sa migrantima, direktor policije je naglasio da je to velika pretnja i prioritetan zadatak policije na suzbijanju ovakvih krivičnih dela.

 

„Naša kontrola počinje od same granice. Pre svega prema Reublici Bugarskoj, Severnoj Makedoniji imamo pojačane aktivnosti policije, granične i Žandarmerije. Termovizijskim kamerama se osmatra kretanje i mi reagujemo promptno. U svakoj situciji gde uočimo dolazak migranata mi pokušavamo da ih sprečimo, vratimo“, rekao je Rebić.

 

Direktor policije poručio je da nije bilo značajnijeg ugrožavanja građana Republike Srbije od strane migranata, kao i da se krivična dela dešavaju uglavnom između pripadnika migrantskih populacija.

 

„Možemo da  kažemo da držimo pod kontrolom situaciju. Objektivno, nije bilo značajnijeg ugrožavanja. Poneko krivično delo imovinskog karaktera, što svakako uznemirava građane, ali uglavnom se sva krivična dela dešavaju između pripadnika migrantskih populacija. Najčešće su to sukobi iz verskih, nacionalnih, kulturoloških razloga“, rekao je direktor policije.
MarketingNajnovije vesti