Foto: Pikrepo
Srbija

DIREKTOR POLICIJE ZA RTS: Nećemo dozvoliti huligansko ponašanje i nasilje na ulicama. Jedan broj lica je uhapšen

Izvor: 
RTS Sre, 08/07/2020 - 01:58Direktor policije Vladimir Rebić kaže za RTS da policija kontroliše situaciju ispred Skupštine Srbije gde je u toku protest građana nezadovoljnih najavom novih mera. Nećemo dozvoliti huligansko ponašanje, ulazak u Narodnu skupštinu niti u bilo koji štićeni objekat u Republici Srbiji ili nasilje na ulicama, poručuje Rebić.

Vladimir Rebić je gostujući na RTS-u naveo da je jedan broj učesnika protesta ispred Skupštine nasrnuo na policijske službenike i da je nekoliko policajaca povređeno.

"Negde oko 10 sati jedan deo učesnika protesta se odlučio na potpuno neprimereno ponašanje, koje bih mogao čak da nazovem huligansko, da nasrne na policijske službenike koji su tu bili samo radi obavljanja svojih legitimnih poslova", rekao je Rebić.

Ukazao je da su oni nasrnuli na policijske službenike i gađali ih kamenicama.

"U jednom trenutku postojeći broj policijskih službenika očigledno nije bio dovoljan da se suprotstavi toj masi građana koji su nasrnuli i hteli protivpravno da uđu u Skupštinu i pod pritiskom su se povukli, a čim su se konsolidovali sa dodatnim snagama uspeli su da potisnu te huligane iz Skupštine", rekao je Rebić.

"Jedan broj lica uhapšen" 

Naveo je da je jedan broj lica zadržan na licu mesta i uhapšen. "Među njima je i Danijel Knežević za koga procenjujemo da je uz Srđana Noga jedan od organizatora i oni su pozivali građane da sa njima uđu u Skupštinu Srbije", dodao je direktor policije.

Istakao je da su u toku konsultacije sa nadležnim javnim tužiocem i očekuje se stav da li u njihovim radnjama ima elemenata prekršaja i krivičnog dela.

Na pitanje može li da pojasni ko su ljudi koji su upali u hol Skupštine, Rebić je rekao da su "procene da su to sledbenici Noga i Kneževića".

"Naravno da mi u ovom trenutku ne možemo znati, sledi analiza i utvrđivanje da li je bilo još drugih učesnika koji su pozivali na ovakvo ponašanje", rekao je Rebić.

"Ona grupa koja se odlučila da nasrne na policijske službenike, da ugrozi njihovo zdravlje i život kamenicama će svakako u narednom periodu biti procesuirana", poručio je Rebić i dodao da je više policajskih službenika povređeno tokom protesta.

"Policijska procena je da je na skupu bilo oko 5.000 građana, naravno nisu svi bili militantni i nasilni, jedna manja grupacija od njih stotinak, dvesta se odlučila na ovakvo ponašanje i probila taj policijski kordon. Na sreću smo vrlo brzo konsolidovali situaciju i izbacili ljude iz Narodne skupštine", rekao je Rebić.

"Molim sve građane da smanjimo tenziju" 

Poručio je da neće dozvoliti da bilo ko ugrožava zdravlje i život građana Srbije i pripadnika policije i da će zaštiti imovinu države i imovinu svih građana, rekao je Rebić.

"Molim sve građane da pokažu višu dozu dostojanstva i da u ovom trenutku, kada je ovakvo stanje što se tiče virusa, pokažemo jednu ljudskost i da smanjimo tenziju", rekao je Rebić.

Naveo je da nisu imali nikakvih najava ovakvih skupova i da u ostaalim gradovima nije bilo ni približno kao u Beogradu.

"Imali smo skupove u Novom Sadu i Kragujevcu. U Novom Sadu se skupilo nešto oko 300 građana ispred Gradske kuće i u Kragujevcu je bio relativno miran skup", dodao je Rebić i naveo da se nada da je "najveći broj građana na pravi način shvatio poruke koje su večeras poslate i da nećemo imati incidente kao što smo ih imali u Beogradu".

"Siguran sam da će policija adekvatno reagovati i sprečiti svaki pokušaj huliganskog ponašanja koje smo večeras imali priliku da vidimo", naglašava Rebić.

"Nećemo dozvoliti bilo kakvu anarhiju" 

Poručio je svim građanima da su bezbedni i da svi koji poštuju zakon nemaju razloga za bilo kakvu brigu.

"Svi oni koji misle da na ovakav način sebi mogu učiniti neku pogodnost ili korist, to im neće uspeti", rekao je Rebić.

Naveo je da je policija do sada vrlo suzdržano regovala.

"Na kraju smo morali da upotrebimo suzavac kada je pretilo da ponovo huligani pokušaju da uđu u Narodnu skupštinu. To, naravno, nećemo dozvoliti – ni u Narodnu Skupštinu ni u bilo koji štićeni objekat u Republici Srbiji niti ćemo dozvoliti bilo kakvu anarhiju ili nasilje na ulicama", poručuje Rebić.

"Zbog toga upozorenje za sve one koji misle da ovakvim ponašanjem sebi mogu nešto bolje učiniti da od toga odustanu, jer će završiti kao što su završila ova petorica ljudi, a videćemo vrlo brzo kakve će se mere prema njima preduzeti", rekao je Rebić.
MarketingNajnovije vesti