Foto: pixabay
Srbija

Direktor SZO u Srbiji: Prve vakcine možda na tržištu do kraja godine, šira vakcinacija 2021.

Izvor: 
N1 Uto, 21/07/2020 - 12:54Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da bi prve vakcine protiv Covid-19 možda mogle da budu na tržištu do kraja ove godine. 
 
"Međutim, to ne znači da će biti dovoljno vakcina za sve. Očekujemo širu vakcinaciju tek polovinom sledeće godine", izjavio je Ivanuša za N1.
 
Dodao je da se na razvoju vakcine puno radi i da se u svetu radi na oko 160 vrsta vakcina, a 20 je u kliničkim ispitivanjima.
 
Ivanuša je rekao da je važno pitanje i način na koji će se distribuirati vakcine, te dodao da SZO zajedno sa partnerima intenzivno radi na tome.
 
On je podsetio da postoje zemlje koje imaju dovoljno novca da potencijalno kupe sve količine vakcina u narednom periodu.
 
"Radimo na tome da sve zemlje dobiju potrebne vakcine, odnosno da se raspoložive vakcine podele koliko god je to moguće. Upućen je poziv zemljama koje bi potvrdile da li su zainteresovane za ovakvu aktivnost, kako bi se nabavila vakcina za sve zemlje zajedno, pa bi se podelile po dogovorenim pravilima", rekao je on.
 
Dodao je da će vakcine prvo dobiti zdravstveni radnici i ostale profesije koje su najugroženije.MarketingNajnovije vesti