Star Foto: pixabay
Srbija

Do 2030. trećinu populacije će činiti stariji od šezdeset godina

Izvor: 
RTV Pet, 30/09/2022 - 11:17Prvi oktobar se i u svetu i kod nas obeležava kao Međunarodni dan starijih osoba već trideset i dve godine. Procene su i da će do 2030. trećinu populacije činiti stariji od šezdeset godina. Zbog toga je i značajna socijalna inkluzija starije populacije kroz ustanove, zdravstvo, ali i različite kulturne projekte i sportske aktivnosti, kako bi treće doba bilo lakše i sadržajnije našim starijim sugrađanima.

Starenje je prirodan proces i svakog od nas čeka ulazak u treće doba, a dok se neki plaše protokom vremena drugi ga lakše prihvataju. Više od tri stotine starih živi u Gerontološkom centru u Kragujevcu, a mnogi od njih pronašli su način kako da ispune dan za vreme pandemije.

"Sve je dobro i ja sam sam sebi nalazim posla. Ja režem i ove muškatle u proleće i sređujem baštu, kad sam došao pre pet godina ovde je bilo korova, a ja sam tu napravio park. Poruku imam da se ljudi zanimaju što više, a kad se ništa ne dešava da rešavamo makar ukrštene reči, da malo mozak vežbamo i razvijamo, a ne samo da ležimo u krevetu i kukamo", saopštio je Radomir Luković, penzioner.

"Moj primer je takav da se krećem svaki put kad mogu, kad mi vreme dozvoli. Ja se lično bavim muzikom, ali poručio bih svima da urade sve ono što su želeli u mladosti, a čime se nisu bavili, ili sanjali o nečemu, a nisu do toga došli do kraja, da je sada vreme", izjavio je Vojkan Matović, penzioner.

"Bili su okrenuti samo ka nama, a mi smo im bili i rodbina i prijatelji i zaista smo pokušavali da zamenimo, koliko je to bilo u našoj mogućnosti, sve ljude koji su njima dragi", rekla je Vesna Martinović, radna terapeutkinja Gerontološkog centra u Kragujevcu.

U okviru Crvenog krsta u Kragujevcu postoji već deset godina i Kutak za kvalitetnije starenje koji okuplja više od stotinu penzionere svakog utorka.

"Koliko njima znači sve to govori i da bez obzira na vremenske prilike ne propuštaju ni jedan utorak i često nas zovu telefonom dan ranije da pitaju da li će biti druženja i jedva čekaju novi utorak, čak su i pitali da li mogu da učlane neke svoje prijatelje, komšije i nama je zaista zbog toga drago", saopštila je Agata Živojinović, socijalna radnica u Crvenom krstu Kragujevac.

"Starenje, odnosno smanjenje nataliteta, a produžavanje života naših najstarijih samim tim dovodi do trenda porasta starih u ukupnoj populaciji. Trudimo se da razbijamo stigme i predrasude da su manje vredni", rekla je Gordana Damjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Grad Kragujevac finansira i održava dnevni boravak za starija lica sa demencijom, oformljeno je i savetovalište za neformalne negovatelje, a kroz projekat hrana na točkovima obezbeđuju se potrebne namirnice, sve zajedno doprinelo je većoj socijalnoj inkluziji starijih sugrađana.
MarketingNajnovije vesti