Kuća sa solarnim panelom Foto: piqsels
Srbija

Dodatno olakšan postupak postavljanja solarnih panela

Izvor: 
Tanjug Pet, 01/07/2022 - 12:30Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je za Tanjug da je Vlada Srbije dodatno pojednostavila postupak postavljanja solarnih panela i proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Vlada je pojednostavila proceduru jučerašnjom izmenom Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupca-proizvođača i snabdevača električnom energijom.

Atanackovićeva je podsetila da je u aprilu prošle godine usvojen Zakon o obnovljivim izvorima energije koji je uveo kategoriju kupca-proizvođača električne energije, a zatim i odgovarajuća uredba, čime je pojednostavljena procedura dobijanja tog statusa.

"Uredbom je pojednostavljena procedura za domaćinstva koja žele da stave solarne panele, tako što je umesto nekadašnjih 20 koraka i više od šest meseci čekanja procedura svedena na to da oni kupe panele, postave ih na krov i onda licencirani inženjer pregleda instalacije, da izjavu da je to u redu, a zatim se zaključi ugovor o kupcu-proizvođaču sa EPS snabdevanjem i priključi se na mrežu. Ta procedura sada traje nekoliko nedelje i vrlo je efikasna", podsetila je Atanackovićeva.

Ona je navela kako je u međuvremenu primećeno da među onima koji su postavili solarne panele ima onih koji struju proizvode isključivo za svoje potrebe, bez isporučivanja viškova u mrežu.

"Za njih smo pojednostavili dodatno proceduru, tako što oni samo treba da sklope ugovor o kupcu-proizvođaču, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova koje elektrodistribucuja inače postavlja kada određena količina struje ide u mrežu. Oni treba samo da postave panele i zaključe ugovor bez ikakvih tehničkih uslova", objasnila je Atanackovićeva.

Naglasila je da je ova mera važna i za privredu, za kompanije koje imaju veliku potrošnju električne energije, i plaćaju visoku cenu struje, jer će na ovaj način moći da smanje svoje račune, ali i da postanu energetski sigurne.

"Važno je da se istakne da je kupac-proizvođač mera koja utiče na energetsku bezbednost i nezavisnost naših objekata. Mi smo, kada stavimo solarne panele, kada imamo sopstvenu elektranu iz koje proizvodimo električnu energiju, nezavisni od promena koje se mogu desiti na globalnom nivou, pa od globolnog nivoa do naše trafo stanice iz koje se snabdevamo električnom energijom", izjavila je Atanackovićeva.

Ona je iznela podatke da je od početka godine, kada su kompletirana podzakonska akta o dobijanju statusa kupca-proizvođača, 60 domaćinstava i osam kompanija sopstvene potrebe za strujom zadovoljava iz solarnih panela.

Atanackovićeva je naglasila su ti potrošači solarne panele postavili o sopstvenom trošku, bez korišćenja državnih subvencija namenjenih prelasku na obnoviljve izvore energije, što govori o zainteresovanosti građana i privrede energetsku tranziciju.

"Trenutno imamo dva megavata instaliranih panela, a još važnije je da elektrodistribucija radi na priključenju kapaciteta od još 25 megavata. To je ukupno 27 megavata, verujem da će do kraja godine biti 30 megavata", naglasila je Atanackovićeva.

Navela je da je pre uvođenja pozicije kupca-proizvođača, za proteklih 10 i više godina, Srbija imala tek 11 megavata struje iz solarnih panela.

"Ako vidimo da ćemo za šest meseci imati tri puta više, jasno je koliko su ove mere važne, ali i koliko su od interesa za građane i privredu da smanje svoje račune. Za nas je važno da učestvuju u ovoj energetskoj tranziciji koja je jako važna za sve nas i za ekonomiju Srbije", ocenila je državna sekretarka.

Podsetila je da Ministarstvo daje subvencije za postavljanje solarnih panela snage do šest kilovata, tako što finansira polovinu te investicije, jer po 25 odsto troškova snose država i lokalna samouprava.

"Verujemo da ćemo na taj način dodatno podstaći građane koji nemaju dovoljno sredstava, a žele da primene ovu meru", zaključila je Atanackovićeva.
MarketingNajnovije vesti