Foto: Vlada Srbije
Srbija

Dogovoreni glavni elementi gasnog ugovora, veoma povoljni za Srbiju

Izvor: 
Euronews Srbija Ned, 29/05/2022 - 12:47Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas je da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio glavne elemente gasnog ugovora koji su, kako je rekao, veoma povoljni po Republiku Srbiju.

"Ono što smo dogovorili Putin i ja, je dobra vest za građane Srbije, to je da ćemo potpisati ugovor na tri godine, a ne na mesec dana kako su neki predviđali. Drugi važan element je da će platofma i formula ostati ista koju i sada koristimo, tako da će cena biti veoma povoljna  za našu zemlju. Ostaje nam da u razgovorima sa Gaspromom, a ja sam već uputio pismo, koliko sutra prekosutra razgovaramo o količinama", rekao je Vučić nakon telefonskog razgovora sa Putinom.

On je podsetio da je Srbija do sada imala stoprocentnu naftnu formulu.

"Nekada je to bilo 270, a danas između 340-350 dolara po hiljadu kubnih metara gasa, jer je cena nafte u međuvremenu skočila. Danas je između 119-120 barel nafte, i to je bila svakako ubedljivo najvolja cena u celoj Evropi", podsetio je.

On je dodao da je razgovor sa Putinom bio dobar,  da su govorili na više tema, a "za nas najvažnija tema bilatelanih odnosi.

"Za nas je bilo njavažnije o isteku gasnog sporazuma, posle 10-godišnjeg trajanja 31. maja", rekao je Vučić.

 
MarketingNajnovije vesti