Novak Đoković Foto: Carine06 (wikimedia)
Srbija

Đoković: Odustaću od trofeja, ali se neću vakcinisati

Izvor: 
BBC/B92 Uto, 15/02/2022 - 08:14


Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je da nije "antivakser", ali i da bi pre propustio naredne najveće turnire nego primio vakcinu protiv koronavirusa.

Novak je spreman da propusti velike turnire ako je za učešće na njima potrebna obavezna vakcinacija.

Srpski teniser je u intervjuu za "BBC" rekao da je to cena koju je spreman da plati.

"Da, to je cena koju sam spreman da platim. Nikada nisam bio protiv vakcinacije, primio sam ih kao dete, ali sam uvek podržavao slobodu izbora šta stavljate u svoje telo. Principi donošenja odluka o mom telu su važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam da budem u skladu sa svojim telom koliko je god to moguće", rekao je Đoković na tu temu i dodao:

"Moj um je otvoren kada je u pitanju mogućnost da budem vakcinisan u budućnosti jer svi zajedno pokušavamod a pronađemo najbolje rešenje kada je u pitanju borba protiv kovida. Ponavljam, nikad nisam bio protiv vakcinacije i nadma se da ćemo svi vrlo brzo videti skori kraj ovog virusa. Trudim se da držim um otvorenim jer se svi trudimo da pronađemo najbolje moguće rešenje. Niko ne želi da bude u ovoj situaciji u kojoj smo mi kolektivno već dve godine. Deo sam globalnog sporta koji se igra svake nedelje na različitim lokacijama. Razumem posledice svoje odluke. Jedna od posledica je da ne idem u Australiju, bio sam spreman na to. Razumem da danas ne biti vakcinisan, znači da ne mogu da putujem na većinu turnira".

Đoković je govorio i o deportaciji iz Australije.

"Bio sam zaista razočaran i tužan načinom na koji se sve završilo po mene u Australiji. Greška u viznoj dekalaraciji nije namerno napravljena. To su prihvatili i potvrdili savezni sud i sam ministar u Ministarstvu za imigraciju u Australiji. Ono što malo ljudi zna jeste da ja nisam deportovan iz Australije na osnovu toga što nisam vakcinisan ili sam prekršio neka pravila. Sve je to zapravo odobreno. Razlog zbog čega sam deportovan iz Australije jeste taj što je ministar za imigraciju iskoristio svoje diskreciono pravo da mi poništi vizu na osnovu percepcije da bih mogao da stvorim neki antivakserski osećaj u zemlji ili gradu, sa čime se potpuno ne slažem", rekao je Novak za "BBC".

 
MarketingNajnovije vesti