Foto: pexels
Srbija

Đorđević: Lako je reći da minimalac treba da bude 36.000 dinara, pitanje je koliko će to koštati državu

Izvor: 
Beta Sre, 28/08/2019 - 09:03Ideja Vlade Srbije je da minimalna cena rada za sledeću godinu bude veća od realnog rasta BDP i rasta cena, ali da pri tome treba imati u vidu i koliko bi to moglo da košta državu i poslodavce, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijala pitanja je, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), rekao da Vlada ne može da garantuje u kom će roku "minimalac" dostići vrednost minimalne korpe namirnica.
 
"Mislim da ima prostora da se postigne kompromis oko visine minimalne cene rada između sindikata, Vlade Srbije i poslodavaca", rekao je Đorđević, ali nije želeo da govori o konkretnom iznosu.
 
Dodao je da "sve zavisi od rezultata koje postigne privreda, ali da će joj zamajac dati ulaganja u infrastrukturu".
 
"Lako je reći da minimalna cena rada treba da bude 36.000 37.000 dinara, ali treba videti koliko to košta državu i da li bi privreda dugoročno zbog toga imala probleme", rekao je Đorđević. "Mislim da bi za dve godine minimalna cena rada mogla da dostigne vrednost minimalne korpe namirnica, ali ne postoje garancije imajući u vidu neizvesnosti u kretanje svetske ekonomije", zaključio je Đorđević.
 
Pregovori oko minimalca nastaviće se u petak. 
 
Podsetimo, trenutni minimalac je 27.000 dinara, dok je minimalna potrošačka korpa oko 37.000 dinara.MarketingNajnovije vesti