Učionica Foto: pxhere
Srbija

Drugo polugodište u školama počinje 18. januara, niži razredi uživo, ostali kombinovano; Matura van obrazovnog sistema 2022.

Izvor: 
Tanjug Pon, 11/01/2021 - 13:53

Drugo polugodište za osnovce i srednjoškolce počinje 18. januara, odlučeno je na današnjoj sednici Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona.

Nastava će se u drugom polugodištu odvijati prema modelu za koje su se škole opredelile na početku školske godine - 1. septembra.

Niži razredi osnovnih škola (od prvog do četvrtog) pratiće nastavu uživo, a viši razredi osnovne i srednjoškolci pratiće nastavu uglavnom po kombinovanom modelu.

Za osnovce od petog do osmog razreda nastava po kombinovanom modelu podrazumeva jedan dan u školi, a jedan onlajn (odeljenje se deli u dve grupe, jedna grupa ide ponedeljak, sreda i petak, a druga utorak i četvrtak, a naredne nedelje se rotiraju), a za srednjoeškolce nedelju dana uživo, a nedelju dana onlajn.

Škole sa manjim brojem učenika organizovale su nastavu u školi i za više razrede.

Ružić: Matura odložena zbog nedovoljne uključenosti fakulteta

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić je izjavio da državna matura neće biti deo obrazovnog sistema 2022. godine, pre svega zbog nedovoljne uključenosti visokoškolskih ustanova, poteškoća u tehnološkom delu pripreme, diskutabilnih rezultata prvog pilotiranja.

On je u intervjuu za Politiku rekao da je državna matura svakako strateški orijentir za neko buduće vreme, ali i da dok se ti problemi ne reše, matura ne može postati validan instrument vrednovanja znanja za upis na fakultete.

"Rezultat će biti odlaganje uvođenja ovog ispita i prebacivanje odgovornosti unedogled, što nije rešenje", rekao je Ružić i dodao da ne očekuje da će se drugo pilotiranje velike mature realizovati pre poslednjeg kvartala ove godine.

Prema njegovim rečima, dosadašnji način upisa na fakultete neće biti ugrožen, a reformom će biti unapređen.

Do tog cilja preduslov je i postojanje IT sistema sa upravljanje sprovođenjem državne mature na osnovu detaljnog sagledavanja potreba i mogućnosti. Za prikladan softver javna nabavka tek treba da bude raspisana.
MarketingNajnovije vesti