Beba Foto: pixabay
Srbija

Država će majkama davati od 10 do 50 odsto vrednosti stana

Izvor: 
021 Čet, 30/12/2021 - 08:29Vlada Srbije usvojiće 5. januara uredbu kojom će majkama dece rođene 1. januara 2022. i kasnije omogućiti da dobiju od 10 do 50 odsto iznosa za kupovinu prve nekretnine.

Ovo je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o merama populacione politike.

"Prvenstveno se vezujemo za majku deteta - to pravo će preći na oca u slučaju smrti majke. Ako kuća u Babušnici košta 40.000 evra, majka od države za kupovinu te stambene jedinice dobija poklon u iznosu od 15.000 ili 20.000 evra", rekao je Vučić.
Država je za subvencionisanje kupovine prve kuće ili stana za majke koje dete rode od 1. januara 2022. godine namenila ukupno 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra. Ovo je predviđeno izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
 
Precizan način subvencionisanja kupovine prve nekretnine za majke utvrdiće Vlada.
 
Zakonom se predviđa da majke ovu subvenciju mogu da ostvare do detetovog prvog rođendana.
 
Ko će imati pravo na ovu subvenciju?
 
Pravo na novac iz državne kase za kupovinu stana imaju majke koje imaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji, ali i one koje imaju status strane državljanke ili stalno nastanjenog stranca, uz uslov da je dete rođeno u našoj zemlji. 
 
Brak neće biti uslov za ostvarivanje ovog prava.
 
Kupljena nekretnina neće moći da se otuđi pet godina od kupovine, odnosno bez saglasnosti organa starateljstva. 
 
Zahtev će majke moći da podnesu najduže godinu dana od rođenja prinove, a iznos koji će dobiti odrediće Vlada.
 
O pravu na kupovinu stana uz državno učešće odlučivaće komisija koju imenuje Vlada. U njoj će biti predstavnici organa i ustanova nadležnih za socijalna pitanja, brigu o porodici, demografiju, finansije, privredu, građevinarstvo, brigu o selu i Republičkog geodetskog zavoda. Predsednik komisije će biti ministar za socijalna pitanja.
 
 
 MarketingNajnovije vesti