Foto: Pixabay
Srbija

Država menja pšenicu za brašno, a kupuje kukuruz

Izvor: 
Dnevnik.rs Čet, 17/11/2022 - 08:52Republička Direkcija za robne rezeve prikuplja pisane ponude za razmenu merkatilne pšenice za 30.000 tona pšeničnog belog brašna tip 500 koje će interventno prodati pekarima za 33 dinara i kupovinu 150.000 tona kukuruza od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po 40 dinara za kilogram. 

Razmena pšenice za belo brašno biće u paritetu koji će se utvrditi nakon pristiglih ponuda, koje bi trebalo najkasnije poslati do ponedeljka 21. novembra do 11 časova, preporučenom poštom ili u pisarnici Dirkecije, Dečanska 8 a, šesti sprat, Beograd. Otvaranje ponuda je istog dana, u ponedeljak u 11.30 časova.

Pšenica mora da bude zdrava, zrela, bez znakova plesni i stranih mirisa i ukusa, nezaražena pšeničnim bolestima i štetočinama.

Treba da sadrži hektolitarsku masu minimum 76kg/hl, vlage maksimalno 13 procenata, primese dva procenta, od čega neorganskog porekla maksimalno 0,25 procenata, a sadržaj sirovih proteina treba da bude minimum 11,5 procenata.

40 dinara za kilogram direkcija plaća kukuruz i kupuje 150.000 tona

Brašno će biti u rasutom stanju ili u vrećama od 50 i 25 kilograma i isporučeno najkasnije za deset dana.

Pravo da učestuju imaju skladištari Direkcije za robne rezerve koji imaju jedan mlin u vlasništvu ili u zakupu i bave se proizvodnjom mlinskih proizvoda. Ipak, u prednosti će biti oni koji ponude bolji odnos razmene žita za brašno i imaju veći kapacitet mlina i uskladištenu pšenicu u vlasništvu Direkcije, a sve radi brže realizacije zaključka Vlade Srbije na osnovu kojeg se i sprovodi robna razmena. Neće biti zanemarena ni regionalna zastupljenost.

Bespovratno za mlečne krave

Republičke robne rezerve će bespovratno isporučiti i 15.000 tona merkatilnog kukuruza radi pomoći stočarima koji imaju do 50 mlečnih krava. Pomoć je namenjena za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, registrovanim gazdinstvima koji se bave uzgojom mlečnih krava, a to je svako grlo goveda starije od 24 meseca, u trenutku objavljivanja javnog poziva.

Da bi se ova pomoć ostvarila, potrebno je i da su stočari ostvarili pravo na premiju 2021. godine i da nisu zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta po pravu prečeg zakupa.

Uzgajivači se mogu prijaviti do 23. novembra poljoprivrednim stručnim službama na područjima gde se krave uzgajaju.

Kukuruz mora biti uskladišten u silosu skladištara sa kojim Direkcija ima ugovor. Minimalna količina koju će Direkcija kupovati od registrovanih porodičnih gazdinstava je deset tona, a stotinu tona je od privrednih subjekata.

Merkatilni kukuruz mora biti zdrav i suv, prirodno ili veštački, i sadržati do 14 procenata vlage, pet posto lomljenih zrna, do dva procenta defektinih zrna, do dva procenta nagorelih zrna, strane premise mamsimalno procenat, do 0,03 mg/kg alfatoksina B1.

Prijave za prodaju merkatilnog kukuruza su elektronskim putem na portalu Direkcije, radnim danom od 7 do 14 časova.
MarketingNajnovije vesti