Gorivo Foto: MaxPixel
Srbija

Država ne želi da se odrekne bar dela dažbina na naftne derivate

Izvor: 
Beta Sub, 12/02/2022 - 20:27Vlada Srbije propisala je da maksimalna maloprodajna cena evro dizela i evro premijuma BMB 95 bude 179, odnosno 171 dinar po litru, što je tek nekoliko dinara manje od aktuelnih cena na pumpama.

 

Vlada se, međutim, nije odrekla dažbina na te naftne derivate, navodi se u tekstu "Vlada nespremna da se odrekne dažbina na naftne derivate", objavljenom na portalu Energija Balkana.
 
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, koja je stupila na snagu. Vlada je propisala da maksimalna cena evro dizela bude 179 dinara po litru, a evro premijuma BMB 95 171 dinar po litru.
 
Na taj način i Srbija se pridružila zemljama koje se protiv poskupljenja naftnih derivata bore zamrzavanjem cena.
 
U saopštenju Vlade navedeno je da se to čini zbog toga što je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.
 
Zanimljivo je, međutim, da su zamrznute cene samo ove dve vrste goriva i da je "kresanje" cena samo simbolično.
 
Država je, izgleda, nespremna da se odrekne dela zahvatanja koja u maloprodajnim cenama naftnih derivate, kroz poreze, akcize i razne takse čine više od 50 odsto iznosa koji potrošači plaćaju, navodi portal Energija Balkana.
 
Država se, da podsetimo, pre deset godina, tokom nekoliko meseci, odrekla dela akciznih zahvatanja na naftne derivate. 
 
Izgleda da je vlast sada odlučila da ne prihvati inicijative naftne privrede, pa i savete ekonomista da se akcize smanje.
 
Nedavno je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) predstavilo Ministarstvu finansija nekoliko mogućnosti za izmenu akcizne politike, kako bi se rasteretila pre svega privreda, ali i povećao promet, što bi doprinelo rastu budžetskih prihoda.
 
Skupo gorivo, pogađa sve građane koji voze automobil, ali i privredu, posebno transport i poljoprivredu, jer se te cene prelivaju na cene hrane i robe.
 
Već godinama država se oglušuje na zahteve da se potrošnja goriva u poljoprivredi rastereti državnih zahvatanja, piše portal Energija Balkana.
 
Hrvatska je to, na primer, učinila uvođenjem kategorije plavog dizela za poljoprivrednike i ribare, a u Srbiji, kao i u Bosni i Hercegovini, kreatori poreske politike se oglušuju o te zahteve. To što seljaci u Srbiji protestuju i ove godine, kreatore poreske politike, očigledno, ne zabrinjava ili ne zanima. 
 
Već decenijama u Srbiji se vlast oglušuje i na savete naftaša i stručnjaka da se prepiše praksa iz susednih zemalja i da se tranzitni saobraćaj oslobodi dela poreskih zahvatanja. Zbog toga strani, ali i domaći vozači kamiona rezervoare pune pre, odnosno, posle srpske granice.
 
A računica je jasna, jeftinijim transportom država će sprečiti enormno poskupljenje gotovo svih roba, uz to, ako je roba jeftinija više će se prodavati, pa takvom poreskom politikom ne mora biti ugroženo ni punjenje državnog budžeta.
 
 
 
 MarketingNajnovije vesti