pasos
Srbija

Državljani Srbije i dalje ne mogu u Nemačku, proverite pravila za svaku zemlju pre puta

Izvor: 
Tanjug/RTS Sre, 01/07/2020 - 11:00Za državljane Srbije i dalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku, budući da ta zemlja još nije donela odluku da li će slediti preporuke EU o otvaranju granica za zemlje koje nisu deo unije, saopštila je jutros nemačka ambasada u Beogradu.
 
Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica. U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preporuke", što praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se nalaže na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.
 
Vlada Nemačke još nije odlučila da li će slediti ove preporuke, navodi Ambasada na Fejsbuk stranici.
 
"Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu, www.belgrad.diplo.de ili ovde preko Fejsbuka", navodi Ambasada.
 
Srpski državljani koji poseduju "D-vizu" i prvi put žele da uđu u Nemačku, to još uvek ne mogu da učine.
Izuzeci važe za supružnike nemačkih/EU državljana prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku, roditelje maloletne dece koja poseduju nemačko državljanstvo prilikom zajedničkog ulaska u Nemačku i za medicinsko osoblje.
 
Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Nemačke ulazak u Nemačku će biti dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, navedeno je na sajtu Nemačke ambasade u Beogradu.
 
Ne može ni u Francusku
 
Ni Francuska još nije odlučila da građanima Srbije dozvoli ulazak u zemlju.
 
Pre nego što se zaputite u neku od zemlja članica Evropske unije, obavezno proverite u ambasadama da li je preporuka Unije usvojena i na nacionalnom nivou, odnosno da li je građanima Srbije ulazak dozvoljen.MarketingNajnovije vesti