pasos
Srbija

Državljani Srbije kao turisti ne mogu u 18 zemalja EU

Izvor: 
RTS Pon, 14/06/2021 - 12:14Članice EU usaglasiće do sutra zajednički dokument za putovanja koji se odnosi isključivo na medicinske parametre, koje putnik mora da ima na jednom papiru.
 
Tu treba da stoji da li je neko vakcinisan, kojom vakcinom, da li je i kada preležao kovid19. Pojedini pasoši moraju imati i antigenske testove ne starije od 72 sata. Građanima Srbije i dalje je zabranjen turistički ulaz u 18 zemalja Evropske unije, izveštava RTS.
 
Posedovanje medicinske dokumentacije, priznavanje ili nepriznavanje pojedinih vakcina nisu uslov da bi, na primer, otišli ove godine da vidite muzej Prado u Madridu ili Luvr u Parizu. Oni vas samo kvalifikuju da ako imate neodložna posla ili hitan slučaj uđete u tu zemlju EU.
 
Objave da pojedine zemlje priznaju neke vakcine, a neke ne, samo stvaraju zabunu kod putnika, kažu prodavci avio-karata i dodaju da se pre polaska na put morate informisati o uslovima ulaska u tu zemlju.
 
"Svaka zemlja ima pravo da donese svoja sopstvena pravila i da se ogluši o sopstvena pravila", ističe Igor Vranješević, turist-operator za avio, železničke i trajektne karte.
 
Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u 18 zemalja: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu.
 
Trenutno u te države građani Srbije mogu da putuju isključivo ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili hitnih razloga. Vranješević navodi pod kojim uslovima se može ući u Grčku. 
 
"Da li su vakcinisani i da li su revakcinisani? Ukoliko su revakcinisani mogu da uđu sa bilo kojom vakcinom, za decu sa više od šest godina potreban je PCR test, ne može brzi antigenski test, to još ne funkcioniše. Na teritoriju Grčke mogu da uđu i oni koji su kovid preležali u poslednjih šest meseci i moraju da imaju tu potvrdu sa sobom", objasnio je Vranješević.
 
Dodao je da je obavezan je PDF formular da bi se ušlo na teritoriju Grčke. Krajnji rok da se formular popunjava je 24 sata pred polazak i ne može se u okviru tih 24 časa popunjavati. Stiže na mejl te noći pre ulaska u Grčku.
 
U formularu mora biti obavezno navedena adresa na kojoj se boravi, broj dana i da je aranžaman u celosti izmiren, tačnije da li postoji ugovor o najmu i pravima i obavezama u slučaju više sile.
 
Osiguranje se naknadno vadi i obuhvata i rizik od zaražavanja kovidom19, a Grčka je preuzela deo lečenja i karanitina za srpske turiste. MarketingNajnovije vesti