Foto: Pixabay
Srbija

Državni revizor ustanovio: Trećina državnog zemljišta neiskorišćena - niko je ne obrađuje

Izvor: 
Beta Sre, 08/02/2023 - 14:00U Srbiji je neobrađeno 143.488 hektara državnog zemljišta, što čini 35 odsto ukupnih površina koje se ne daju u zakup, navela je Državna revizorska institucija (DRI) u izveštaju.

Prema podacima kojima raspolaže Uprava za poljoprivredno zemljište, ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini 31. oktobra 2021. godine iznosila je 805.795 hektara, od čega su parcele, ukupne površine 397.111 hektara (49 odsto), izuzete od davanja u zakup i na korišćenje.

"Od raspoloživog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za davanje u zakup i na korišćenje, ugovorima je data površina od 264.929 hektara (65 odsto), a zemljište koje nije dato u zakup i na korišćenje, odnosno koje su ostale neobrađene, je 143.488 hektara (35 odsto)", navela je DRI.

Dodaje se da "poljoprivredne osnove", kao obavezni planski dokumenti koji se donose radi očuvanja raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, izrade programa i projekata zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i izrade dugoročne strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje, nisu donete ni nakon više od 16 godina od dana donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Evidencija o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini, kako je navedeno u Izveštaju, ne prikazuje u potpunosti realno stanje površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Godišnji programi zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta nisu, kako je ocenila DRI, blagovremeno donošeni, što je dovelo do kašnjenja u pokretanju i sprovođenju postupaka davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i u ostvarivanju prihoda od zakupa.

U periodu od tri agroekonomske godine, od 1. novebra 2018. godine do 31. oktobra 2021. ugovori o zakupu su zaključivani i znatno nakon početka agroekonomske godine, najčešće od 61 dan do 200 dana, a za poljoprivrednike to znači nemogućnost izbora kulture koju će sejati.

"Opredeljivanje površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za korišćenje bez plaćanja naknade vrši se bez jasno propisanih kriterijuma, od slučaja do slučaja", utvrdila je DRI.
MarketingNajnovije vesti