Foto: DS
Srbija

DS: Leva obala Dunava ozbiljno zagađena, nadležni da reaguju što pre

Izvor: 
013info Uto, 18/01/2022 - 14:47


Na današnjoj konferenciji za novinare potpredsednici Demokratske stranke Tatjana Manojlović i Branimir Jovančićević i predsednik udruženja EKO-Pančevački rit Zoran predstavili su rezultate uzorkovanja vode i zemljišta, u blizini fabrike papirne konfekcije koja ispušta vodu direktno u Dunav, i zaključili da je leva obala Dunava nedvosmisleno zagađena.

"Zaštita životne sredine zauzima visoko mesto među prioritetima Demokratske stranke. Mi podržavamo razvoj industrije i preduzetništva, ali u isto vreme insistiramo na odgovornom rukovođenju i proizvodnji, što podrazumeva primenu svih mera zaštite životne sredine. Fabrike koje zapošljavaju radnike su veoma važne, ali mi moramo da razmišljamo i o sredini u kojoj živimo," poručila je Tatjana Manojlović.

Profesor Hemijskog fakulteta i potpredsednik Demokratske stranke Branimir Jovančićević predstavio je i rezultate analiza koje su demokrate zajedno sa udruženjem EKO-Pančevački rit sprovele septembra 2021. godine u referentnoj laboratoriji. Testiran je veliki broj parametara, a profesor je pomenuo samo one najvažnije, odnosno, one koji su nedvosmisleno pokazali da zagađenje postoji. Naime, kada je voda u pitanju, to su biološka potrošnja kiseonika, ukupni organsku ugljenik i hemijska potrošnja kiseonika. Parametri važni za zagađenje zemljišta u Pančevačkom ritu su ekstremno visoka koncentracija izuzetno toksičnog benzena, metala poput nikla i insekticida koji se zove Dieldrin.

"Kada pogledate kako izgleda leva obala Dunava, nije vam potrebna hemijska analiza da pokažete da zagađenje postoji, ona je tu samo da dokumentuje i na papiru da je situacija ozbiljna. Ovo je jedan od očiglednih primera ispuštanja vode bez prethodnog prečišćavanja vode, jedan od težih slučajeva, i dokaz da fabrike ovakvih gabarita i kapaciteta moraju da povedu više računa i zaštiti životne sredine. Postoji nesklad između ulaganja u proizvodni proces i zaštitu životne sredine jer vlasnike fabrika niko ne primorava na ulaganja, čak ni kada postoje zakonske obaveze, jer inspekcijske službe ne rade svoj posao," poručio je Branimir Jovančićević.

Zoran Janković, predsednik udruženja EKO-Pančevački rit, koje četiri godine vodi bitku da se problem zagađenja reši, potvrdio je da su do sada na desetine prijava poslate vodoprivrednoj inspekciji, ekološkoj inspekciji, građevinskoj, komunalnoj, Gradskoj, Opštinskoj. Umesto odgovora dobijali su obaveštenja koja su „vređala inteligenciju“. Jedno od tih obaveštenja bilo je od vodoprivrednog inspektora u kom je navedeno da nema zagađujućih materija i da je voda normalnog izgleda, a drugo da je firma počela da se razvija za vreme prethodne vlasti i da sada nije njihov problem. Preduzeće Drenik i dalje posluje bez primene mera koje bi zaštitile životnu sredinu, ne poštuje čak ni ono na šta ju je inspektor obavezao, a to je čišćenje mulja, saopšava DS.

Postavljam pitanje Gradskom zavodu za javno zdravlje koji uzorkuje vodu iz taložnika i kanala, koje je zaključilo da su svih šest uzoraka načinjenih za četiri godine u granicama normale, da li granica normale znači da ovaj kanal treba da bude mrtav jer u njemu nema živog organizma? Po tome cela Srbija treba da bude i bez ribljeg, i bez ptičijeg fonda, i bez divljači. Tražili smo i merenje aerozagađenja, ali nije urađeno do današnjeg dana. Tražili smo partnere među političkim organizacijama zainteresovanim za životnu sredinu, ali njih je vrlo malo, uglavnom su jaki na rečima, ali ih nama kada treba izači na teren i preduzeti nešto. Prepoznali smo jednu političku grupaciju – Demokratsku stranku, koja prišla našem udruženju po pitanju očuvanja i unapređenja životne sredine, angažovala je ovlaščenu laboratoriju da uzorkuje vodu i zemljište, na tome im se zahvaljujemo. Dobili smo rezultate i jasno je - leva obala Dunava je itekako zagađena.“ Janković je najavio i radikalnije mere ukoliko nadležni ne budu preduzeli ništa u najkraćem mogućem roku.
MarketingNajnovije vesti