Foto: pixabay
Srbija

Duplo više krijumčarenih lekova ove godine

Izvor: 
RTV Sre, 23/12/2020 - 10:51
Da krijumčarenje lekova uzima sve više maha i da progresivno raste, govore podaci da su carinici od početka ove godine zaplenili gotovo milion pojedinačnih doza različitih lekova, što je duplo više u odnosu na prethodnu 2019. kada je zaplenjeno dva puta više medikamenata nego u 2018. godini.

Samo tokom ovog meseca otkriveno je više od 50.000 različitih medikamenata, a jedna takva zaplena zabeležena je i juče na graničnom prelazu Horgoš, kada su carinici u saradnji sa policijom zaplenili oko 1.200 tableta leka "ksanaks", koji sadrži psihoaktivne supstance.

Prekršaj je otkriven kada je oko 10:15 časova za redovnu kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil "seat alhambra", albanskih registarskih oznaka.

Na uobičajeno pitanje o robi za prijavljivanje, 41-godišnji vozač, albanski državljanin rekao je da nema ništa sem ličnog prtljaga.

Bez obzira na to, auto je detaljno pregledan i tom prilikom je ispod torbi sa ličnim stvarima, na podu iza suvozačkog sedišta, pronađena kesa sa oko 1.200 pomenutih psihoaktivnih tableta.

Putnik je zajedno sa otkrivenim tabletama predat u dalju nadležnost policije i tužilaštva.

Kakvu opasnost švercovani lekovi mogu predstavljati po zdravlje opšte je poznato, a krizna vremena, kao što je pandemija koronavirusa u čitavom svetu, dodatno motivišu na nečasnu i nelegalnu zaradu od ove vrste krijumčarenja.

Uprava carina nastoji da shodno svojim mogućnostima stane na put svima onima, koji su u tom lancu radi profita spremni čak i na to da svesno ugroze nečije zdravlje i život, a postignuti rezultati svedoče o tome da su im carinici ozbiljna prepreka.
MarketingNajnovije vesti