Boško Obradović Foto: Medija centar Beograd
Srbija

Dveri traže referendum o uvođenju sankcija Rusiji

Izvor: 
Tanjug Pet, 13/05/2022 - 16:51Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović zatražio je danas održavanje referenduma na kome bi se građani izjasnili o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, te izneo zahtev da Srbija istupi iz Briselskog i Vašingtonskog sporazuma.

 

Na konferenciji za medije ispred zgrade Vlade Srbije, Obradović je upozorio da je aktuelna vlada u tehničkom mandatu do formiranja nove, i da ne sme da se igra sa temama od najvažnijeg nacionalnog i državnog interesa kao što su Kosovo i Metohija i uvođenje sankcija Rusiji.

Obradović je rekao da se nijedna politička partija ili lista koja je učestvovala na izborima 3. aprila, bilo vlasti ili opozicije, nije javno izjasnila za uvođenje sankcija Rusiji pre izbora, a da sada neke od njih to čine.

"Jedino pošteno rešenje ove dileme, pošto se već niko pre izbora nije izjasnio za uvođenje sankcija Rusiji je referendum. To bi bila teška prevara birača", poručio je Obradović.

On je dodao da niti vlada, koja je vršilac dužnosti Vlade Srbije, niti predsednik, ne smeju donositi odluke o sankciji Rusiji već da to mogu učiniti samo građani Srbije na referendumu

Lider Dveri je pozvao vlasti da objasne narodu pod kakvim su to pritiskom da uvedu sankcije i kako, je rekao, čime su ucenjeni od EU, čime od NATO, a čime od SAD.

On je pozvao sve aktere na srpskoj političkoj sceni da se izjasne o tome, kao i da će podela na one koji su za i protiv sankcija Rusiji biti glavna politička podela u Srbiji.

Takođe, Obradović smatra da će nova Vlada Srbije biti formirana tako da li ima većinu za uvođenje sankcija Rusiji ili ne.

Govoreći o KiM, on je istakao da je Patriotski blok, na čelu sa Dveri, već je izašao sa jasnim zahtevom da Srbija istupi iz Briselskog i Vašingtonskog sporazuma koji nam, kako je rekao, nisu doneli nikakvu korist, već samo štetu po srpske državne i nacionalne interese na KiM.

 
MarketingNajnovije vesti