Srbija

Efekti požara u Vinči po zdravlje ljudi jednaki onima posle bombardovanja Petrohemije

Izvor: 
b92/TV Prva Uto, 10/08/2021 - 09:45


Požar na deponiji u Vinči je lokalizovan, ali stručnjaci upozoravaju da su efekti po zdravlje jednaki posle bombardovanja Petrohemije 1999. u Pančevu.

"70 metara otpada (u visini), budi Bog sa nama, to bi se merilo u milionima (tona). Cela planeta je kontaminirana svime što je stvorio homo sapiens", naveo je za TV Prva toksikolog Radomir Kovačević i istakao je da je jako važna "destrukcija otpada", prenosi B92.

Naveo je da ne veruje da je došlo do spontanog zapaljivanja metana, odnosno da je to uzrok požara. Govoreći o posledicama, Kovačević je istakao da ćemo dugo biti ugroženi.

"Bićemo svi ugroženi decenijama, jer dolazi do akumulacije i sedimentacije. To je veliki problem, to procesom fotosinteze ulazi u floru i faunu i mi se time hranimo", naveo je Kovačević i kazao da je sanacija nužna.

Međunarodni ekspert za strateško planiranje Dušan Vasiljević istakao je za TV Prva da postoji mali broj sanitarnih deponija, gde je manja verovatnoća da će doći do ovakvog akcidenta.

"Imamo 12 sanitarnih deponija, koje su urađene po standardima. Tamo (u Vinči) postoje sirovine koje ne bi trebalo tamo da budu... Nemamo sistemsko rešenje... To će tinjati godinama", kazao Vasiljević za TV Prva.

On je naveo da se broj deponija mora smanjiti, odnosno da se naprave sanitarne gde bi ovi akcidenti bili limitirani.

Zatvaranje stare deponije do kraja godine

Požar u Vinči izbio je 7. avgusta, a prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića požar je "zaustavljen" i u toku je "dogašavanje" koje će, kako je rekao, trajati bar još šest ili sedam dana.

On je kazao da se slični požari dešavaju na svakoj deponiji u svetu zbog prisustva organskih materija i gasa metana ali da se više neće dešavati u Vinči jer će deponija biti zatvorena.

"Potpisali smo pre par godina javno privatno partnerstvo sa dve velike svetske kompanije, jednom iz Francuske i jednom iz Japana i one su već napravile novu sanitarnu deponiju po svim svetskim standardima. Očekujem da će do kraja godine potpuno zatvoriti staru deponiju", rekao je Vesić za televiziju Juronjuz Srbija.

Komentarišući navode da je usled požara došlo do oslobađanja kancerogenih materija poput dioksina i furana, a da merne stanice ne beleže njihovu koncentraciju u vazduhu, Vesić je rekao da je Gradski zavod za javno zdravlje jedini nadležan da daje informacije o tome.

"Situacija se popravila u nedelju i sada je koncentracija pm čestica takva da je kvalitet vazduha dobar", rekao je zamenik gradonačelnika.
MarketingNajnovije vesti