Transparent printscreen
Srbija

Ekološki ustanak pisao predsedniku Kine: Levičarski druže Si, firme iz Kine saučesnici u trovanju

Izvor: 
Beta Ned, 27/03/2022 - 21:30Ekološki ustanak naveo je u pismu predsedniku Kine da su kompanije iz te zemlje "saučenici u stravičnom trovanju koje ostavlja nesagledive i nepovratne posledice po zdravlje građana Srbije i prirodu".
 

"Razumemo da vaš cilj jeste oslobađanje od postrojenja koja zagađuju životnu sredinu Kine, ali levičarski druže Si, otrovi ne znaju za državne granice - astma, kancer i emfizem se na isti način razvijaju i u kineskim i u srpskim plućima", naveo je taj pokret u otvorenom pismu Si Đinpingu.

 
Ekološki ustanak je poručio kineskom predsedniku da je "u vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića pronašao savršenog partnera jer je on, stečajni upravnik srpskog društva, zdravlje građana i budućnost dece uračunao u konkurentnost i dodatni profit mnogih kompanija sa prljavom tehnologijom, kako kineskih tako i iz mnogih drugih zemalja".
 
"Skoro smo obišli jedno postrojenje za preradu otpada kojim gazduje kineska kompanija Feitiansuje. Radnici koje smo zatekli rade u nehumanim uslovima, udišu otrovna isparenja, bez ikakve zaštitne opreme. Vaša investicija neće preporoditi Perlez, naprotiv. Ona može da ga ubije. U mestu od 3.000 stanovnika vaša kompanija spaljuje otrovnu plastiku, a sav otpad koji je višak sruči se u kanal koji je služio za navodnjavanje njiva i bašti", piše u pismu.
 
Ta organizacija je navela i primere zrenjaninske fabrike Linglong, smederevske Železare i RTB Bora.
 
"Druže Si, internacionalizma nam, ovo pismo nije usmereno protiv drage nam Kine niti kineskog naroda, jer mi u odbrani naših ljudi, zemlje, vode i slobode ne pravimo razliku. Otrovi su otrovi, ma iz čijeg dimnjaka da izlaze. Kineske kompanije su dobrodošle u Srbiju, ali pod uslovima koji odgovaraju civilizovanom poslovnom i međudržavnom partnerstvu koje podrazumeva poštovanje zakona, radnog prava i standarda zaštite životne sredine", dodaje se u pismu.
 MarketingNajnovije vesti